Petar Lazović sa klanom Belivuk
Foto: Screenshot/skyaplikacija/libertas.me

Posle otrkića da su visoki policijski funkcioneri Crne Gore koristili Skaj aplikaciju i bili "na vezi" sa kavačkim klanom, postaje jasnije kako su Veljko Belivuk i Marko Miljković bili zapravo "štićene ličnosti", kada su neposredno pre hapšenja u Srbiji išli u posetu kavčanima.

Događaji iz januara 2021. godine u Srbiji i Crnoj Gori, vezani za put Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Kotor na slavu Radoja Zvicera, vođe kavačkog klana, dobijaju potpuno novi kontekst posle otkrića EUROPOLA da su visoki policijski funkcioneri Crne Gore koristili Skaj aplikaciju i razmenili stotine hiljada poruka sa „kavčanima“, o čemu je pisao portal „Libertas“.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Privođenje u Crnoj Gori, praćenje Belivuka i Miljkovića 24 časa, sprečavanje atentata na aerodromu u Tivtu koji su, dvojici Beograđana tada navodno pripremali pripadnici suparničkog, škaljarskog klana, pa potom njihovo hapšenje na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“…. Sve to je bilo propraćeno medijskim spektaklom, ali već tada se moglo čuti da je to zapravo pokušaj korumpiranih policajaca iz Srbije i Crne Gore da zaštite i obezbede dolazak Belivuka i Miljkovića.

Pročitajte još:

Nekim čudnim sticajem okolnosti, koji tada nije bio jasan, ukinuta je zabrana ulaska Belivuka i Miljkovića u Crnu Goru, pa su oni mogli nesmetano da dođu u goste svom najboljem prijatelju Radoju Zviceru, na čijoj slavi su bili. Crnogorska policija je tada privela njih dvojicu na saslušanje, a potom su pušteni, ali je saopšteno da su praćeni 24 časa. Sada, kada su se pojavili fotografije zagrljenih i nasmejanih policajaca i kriminalaca, jasno je da je ta pratnja bila zapravo obezbeđenje.

Kako bi se videlo da policija nešto radi, pohapšeni su navodni atentatori koji su na aerodromu trebali da likvidiraju Belivuka i Miljkovića. Sve je „procurelo“ u medije, sa slikovitim detaljima o tome kako su dvojica kriminalaca iz Beograda spašeni u poslednji čas. Pohapšeni su ljudi osumnjičeni da su pripremali likvidaciju, ali posle gromoglasnog hapšenja, usledilo je tiho obustavljanje postupka u februaru ove godine.

Foto: MUP Srbije

Belivuk i Miljković su došli u Beograd, gde su ih na aerodromu „Nikola Tesla“ sačekali policajci i pohapsili ih. I to je urađeno na spektakularan način, a saslušavani su zbog svojih veza sa Radojem Zvicerom. Dvojica vođa klana sastavljenog od navijača iz grupe „Principi“ sprovedeni su na ispitivanje u SBPOK (Služba za borbu protiv organizovanog kriminala).

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U vreme privođenja Belivuka i Miljkovića na informativni razgovor, u SBPOK-u kao da ima više policajaca koji imaju poslovne veze sa njima nego onih koji se stvarno bore protiv organizovanog kriminala. Danas se vodi nekoliko sudski postupaka protiv bivših pripadnika SBPOK-a, protiv bivšeg zamenika načelnika Gorana Papića, protiv inspektora Božidara Stolića, odmah posle Belivuka uhapšena su i dva inspektora SBPOK-a, Predrag Lajić, načelnik Odeljenja za droge i Bojan Vasiljevski, v. d. šefa Odseka za droge, oni su osumnjičeni da su prilikom pretresa pokušali da prikriju dokaze.

Za sada se u Srbiji samo licitira imenima osoba iz policije, ali i iz vlasti, koje su preko Skaj telefona i aplikacije bili na vezi sa Veljkom Belivukom i drugim ljudima koji su povezani sa organizovanim kriminalom. Čini se da je samo pitanje dana kada će iz EUROPOLA stići i spisak korisnika tih kriptovanih telefona koji su u to vreme bili u MUP ili obavljali neke druge državne funkcije.

BONUS VIDEO: Hapšenje pripadnika navijačke grupe „Principi“ na stadionu Partizana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar