Foto: Shutterstock, EPA-EFE/CRAIG WALKER / POOL

Brajan Volš, optužen za ubistvo Ane Volš, pomoću Gulga je pokušavao da nađe "uputstva" kako da ubije ženu i kako da se oslobodi njenog tela. Da li će zbog toga biti izmenjena pravila korišćenja pretraživača i da li će Gugle upozoravati policiju na takve pretrage?

Kako se osloboditi tela? Kakko očisiti krv? Da li možete da bacite delove tela? Šokantna gugl pretraga kojou je navodno ukucao Brajan Volš u vreme nestanka njegove supruge Ane Volš, sigurno izgleda kao okrivljujući dokaz i plan da počini ubistvo, piše američki Boston Globe.

Pročitajte još:

Zašto onda Gugl ne uradi nešto po tom pitanju?

Kao i druge Internet kompanije, Gugl rutinski čuva i analizira svaku interakciju sa svojim korisnicima, da bi generisao tačnije rezultate pretrage i više profita za svoj marketing. Dakle, da li je Gugl mogao da uzbuni policiju, da se čini da neko koristi pretraživač da bi se pripremio za ubistvo – i da li bi trebalo da to radi u budućnosti.

U teoriji, pretraživači kao Gugl mogli bi da označe potencijalne uznemirujuće fraze za pretrage, isto kao i društvene mreže Fejsbuk i Tviter, koje označavaju pretnje nasiljem. Ali, u praksi, to se ipak ne radi, delimično zbog pravnih pitanja i politike privatnosti.

Sa druge strane, policija je razivla kontroverznu praksu da od kompanija koje drže pretraživače zahtevaju izveštaje i informacije o osobama koje obavljaju pretrage po ključnim rečima koje policija doturi Internet kompanijama koje poseduju pretraživače.

Neki kriminalni slučajevi su i rešeni i podignute su optužnice protiv osoba zahvaljući upravo rezultatima Gugl pretrage koju su izvršili okrivljeni.

Prema statističkim podacima, jedna od najkorišćenijih fraza ukucavana u Gugl pretraživač je: „Kako se osloboditi tela?“. Problem je što to može biti ubica, ali može da bude i neki pisac.

“Ljudi su ponekad samo morbidno radoznali“, kaže Stiven Koci, profesor kriminalistike na univerzitetu Safolk.

Ukollko se od kompanija koje poseduju Internet pretraživače bude zatražilo da prijave sumnjive fraze i ponašanje, to će imati posledica i po privatnost korisnika.

Profesor sa univerziteta Safolk, dodao je da čak i kada bi policija dobila upozorenje od Gugla, dokazi tako pribavljeni bili bi suviše slabi za pravni progon.

„Oni (policajci) bi mogli da mu priđu i pričaju sa njim. Ali, ja mislim, da je malo verovatno da bi bilo koji sudija u SAD izdao nalog za pretres zasnovan na dokazima o Gugl pretrazi“, izjavio je profesor Kodi.

***

BONUS VIDEO: Hapšenje osumnjičenih u policijskoj akciji „Armagedon“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar