Ivan Ninić i Vladimir Cvijan

Saga o slučaju Vladimira Cvijana se nastavlja - beogradski advokat Ivan Ninić zatražio je od Višeg javnog tužailštva u Beogradu da mu saopšti ime i prezime zamenika višeg javnog tužioca koji je postupao, to jest obrađivao, predmet Vladimira Cvijana, a odgovor koji je potpisala javna tužiteljka VJT Nataša Krvokapić, preti čak da postane viralan i na društvenim mrežama jer na prvi pogled može delovati kao šala.

U odgovoru koji je Više javno tužilaštvo dostavilo beogradskom advokatu Ivanu Niniću na pitanje da mu kažu ime i prezime zamenika tužioca, a koji je on podelio sa svojim pratiocima na Tviteru, navodi se sledeće:

„Povodom Vašeg zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, koji je putem elektronske pošte primljen u ovo tužilaštvo dana 26.04.20021. godine, obaveštavamo Vas da je postupajući zamenik u predmetu tužilaštva pod oznakom Ktr br. 364/18, tada dežurni zamenik javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu“, navedeno je u odgovoru za advokata Ninića, koji je potpusala javni tužilac VJT Nataša Krivokapić.

Dakle, na pitanje kako se zove, koje je ime i prezime zamenika javnog tužioca koji je radio na slučaju Vladimira Cvijana, viša javna tužiteljka Nataša Krivokapić odgovora da je to „tada dežurni zamenik javnog tužioca“, bez navođenja imena i prezimena, što je tviteraše navelo da već zbijaju šale na račun imaginarnog zamenika tužioca po imenu „Tada Dežurni“.

Advokat Ninić za Nova.rs kaže da sadržina ovakvog odgovora upućuje na zaključak da je tužilaštvo dobilo izričit nalog da ništa u vezi sa slučajem Vladimira Cvijana ne sme da izađe u javnosti.

Mesto na kom je pronađeno telo Vladimira Cvijana Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Pa čak ni ime postupajućeg tužioca, tako da sada ne možemo čak ni da saznamo da li je taj čovek eventualno napredovao pošto je napredovanje jedan od vidova nagrađivanja nosioca funkcija u pravosuđu, a ceo klupko je krenulo da se razvija iz VJT kada je neko svesno ili nesvesno dao prvi dokument o troškovima obdukcije novinaru. Pali se alarm i nije čudno zbog toga zašto sada VJT želi da apsolutno svako pitanje u vezi sa Cvijanom stavi u fioku“, kaže Ninić.

Protiv ovakvog odgovora, ali i drugih odgovora tužilaštva, Ninić je izjavio žalbe povereniku i, kako kaže, očekuje da će uvažiti žalbe i omogućiti uvid u spise i da mi dostave ime i prezime postupajućeg zamenika javnog tužilaštva.

„Ako neko u pravosuđu smatra da će prikrivanjem imena i prezimena postupajućih u konkrentim predmetima uspeti da sakrije istinu, ili da predupredi pozivanje na njihovu ličnu odgovornost, on je apsolutno u zabludi jer su to stvari koje će se kad tad preispitati. To nikome nije pošlo za rukom, nijednom režimu, nijednom sistemu“, kaže Ninić.

Vladimir Cvijan Foto:Medija centar Beograd

Dodaje još da odgovor vređa inteligenciju običnog čoveka, a da možemo zamisliti, kada na banalna pitanja daju takve odgovore, kakve su im tužilačke odluke.

Podsećanja radi, pravnik i bivši član SNS, ali i blizak saradnik visokih državnih funkcionera preminuo je pre tri godine, ali je informacija o njegovoj smrti objavljena tek nedavno i izazvala je veliki broj sumnji kod javnosti. Najpre kako je moguće da se smrt jedne javne ličnosti toliko dugo krije, zbog čega, a dodatne sumnje produbile su insitucije i svojim saopštenjima povodom ovog slučaja.

Bonus video: Akcija „Plaža“: U Srpskom Krsturu pronađeni ilegalni migranti

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare