Nemanja Aleksić, Danijela Štajnfeld, Branislav Lečić Foto: Promo/lawofficealeksic.rs, Insajder, Ivan Dinić/Nova S

Odluka tužilaštva da ne pokreće istragu protiv Branislava Lečića, kog je mlađa koleginica Danijela Štajnfeld optužila za silovanje, usledila je nakon saslušanja advokata Nemanje Aleksića iz Novog Sada, bliskog saradnika SNS. On je istražnim organima, ali i samom Lečiću, otkrio detalje svog razgovora sa Štajnfeld, koja je preko prijatelja, pokušala da od njega dobije pravni savet znatno pre nego što je javnost saznala za čitav slučaj. Aleksić u svemu tome nije video ništa sporno, navodeći da nije odao advokatsku tajnu, a ujedno je izneo i sumnje da je Danijela "dobila veću količinu novca da diskredituje Lečića".

Kako je ranije objavio Nova.rs, advokat Nemanja Aleksić, inače blizak Srpskoj naprednoj stranci, samoninicijativo se obratio policiji i tužilaštvu kako bi dao iskaz povodom predistražnog postupka koja se vodio protiv glumca Branislava Lečića.

On je policiji ispričao kako je stekao utisak da je Štajnfeld dobila novac da optuži Lečića i pokrene kampanju protiv njega.

Pročitajte još...

Izvori našeg portala iz pravosuđa navodili su da je izjava advokata iz Novog Sada, kome se Štajnfeld obratila za pomoć, bila presudna da tužilaštvo prekine predistražni postupak, uz obrazloženje da ne postoji dovoljno dokaza za to.

Iz okruženja poznate glumice ranije je našem portalu rečeno da se Danijela najpre obratila Aleksiću sa molbom da dobije određene pravne savete, kao i objašnjene zbog čega je tužilaštvo počelo sa prikupljanjem dokaza, iako ona nije podnela krivičnu prijavu. Sagovornici našeg portala napominju da je Štajnfeld razmatrala i mogućnost da angažuje Aleksića kao svog zastupnika, ali je na kraju od toga odustala.

“Danijela nijednog trenutka nije otkrivala ime Branislava Lečića u razgovoru s njim. Aleksiću se obratila kao advokatu sa molbom da je posavetuje, ali je on, nakon što je javnost saznala za Lečića, samoinicijativno obratio nadležnima i naveo detalja razgovora koji je ona vodila sa njim kao mogućim pravnim zastupnikom. On poriče da je svojim iskazom time prekršio advokatsku tajnu, ali je činjenica da mu se Danijela nije obratila kao prijatelju ili poznaniku, već kao pravniku i advokatu. Razmatrala je da ga angažuje, ali je posle svega jasno da nije pogrešila što to nije učinila”, navodi izvor našeg portala blizak glumici.

Danijela Stajnfeld
Danijela Štajnfeld na Paliću, Foto: Ivica Vojnić

Da je Aleksić na ovaj način prekršio etički kodeks, potvrđuje 8. i 9. član tog Kodeksa.

„Advokat ne sme da učestvuje u nedozvoljenom pribavljanju prava niti da se poziva na dokaze za koje zna da su lažni. Poverljivost klijenta predstavlja ljudsko pravo“, navodi se u Kodeksu.

Inače, juče su se Kokan Mladenović, reditelj predstave „Šindlerov lift“ i pisac Darko Cvijetić povukli sa 38. susreta pozorišta/kazališta u Brčkom zbog toga što je u žiriju glumac Branislav Lečić. Takođe, to je uradila i rediteljka Alisa Stojanović.

Podsetimo, Danijela Štajnfeld je u martu ove godine optužila glumca Branislava Lečića da ju je tokom 2012. godine silovao, u vreme kada su zajedno radili na jednoj predstavi.

Potom je i glumica Merima Isaković izjavila da ju je pre 43 godine, u vreme dok su bili kolege na Fakultetu dramskih umetnosti, Lečić seksualno uznemiravao. Lečić je više puta demantovao optužbe, a Tužilaštvo je u julu 2021. godine donelo odluku da ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno navedeno krivično delo.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je 13. jula da „ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno navedeno krivično delo, niti bilo koje drugo krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“. Mlada glumica je tada prokomentarisala da stiče utisak kao da tužilaštvo ne želi ili ne sme da vidi da ima više nego dovoljno dokaza za sudski postupak. Pravni tim Danijele Štajnfeld je, nakon odluke tužilaštva, podneo žalbu, ali je od ona odbijena od strane Apelacionog javnog tužioca. Pravni tim Branislava Lečića odbacivanje prijave okarakterisalo je kao dugo čekanu pravdu.

Ko je Nemanja Aleksić: Vesićev donator i zastupnik javnih predzueća

Ime Nemanje Aleksića u javnosti se često pojavljivalo u proteklom periodu. Jesenas je zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, objavio da mu je pokretnu kancelariju, odnosno kamper kojim “krstari” po Beogradu, upravo poklonio ovaj novosadski advokat.

Aleksić je advokatsku kancelariju osnovao početkom 2002. godine, ona danas broji više od 210 profesionalaca specijalizovanih za pružanje pravnih saveta iz oblasti privrednog prava, bankarstva i finansija, radnih odnosa, nepokretnosti, rešavanju sporova, građanskog i krivičnog prava.

Prema nezvaničnim saznanjima našeg portala, interesantno je da Aleksić zastupa gotovo sva javna preduzeća u Beogradu. Prema rečima izvora našeg portala iz pravosuđa, gotovo da Aleksić drži monopol.

advokat Nemanja Aleksić Foto:promo/lawofficealeksic.rs

Ovu informaciju za naš portal potvrdile su i pojedine stranke, koje se spore s javnim preduzećem.

Prema pisanju medija, svojevremeno je podneo krivičnu prijavu protiv voditelja Zorana Kesića zbog „verske mržnje i netrpeljivosti prema vernicima“, zbog načina na koji je on govorio o aktuelnoj situaciji u Crnoj Gori, izborima i verskim litijama u svojoj emisiji na televiziji Nova S.

Prošle godine se ponovo našao u fokusu javnosti, nakon što je otkriveno da je zajedno sa pokrajinskim sekretarom za zdravstvo Zoranom Gojkovićem umešan u aferu falsifikovanja isprava i pokušaja prevare osiguravajućeg društva.

Kako je naš portal ranije pisao, pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba Zoran Gojković svojevremeno je falsifikovao lekarski nalaz i predao ga jednoj advokatskoj kancelariji kako bi opravdali izostanak pred sudom i sprečili obustavljanje postupka koji su vodili protiv jedne osiguravajuće kuće.

Ubrzo se ispostavilo da je reč o Aleksiću.

BONUS VIDEO: Merima Isaković o Branislavu Lečiću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram