Jelena Helc Vesković, glumica
Jelena Helc Vesković Foto: Privatna arhiva

Slučaj srpske glumice Jelene Helc Vesković, koja deset meseci živi u Berlinu razdvojena od supruga zbog porodičnog nasilja, koji je pred beogradskim sudovima pokrenuo postupak za starateljstvo nad njihovom decom, uznemirio je javnost. Njenog supraga, inače, zastupa advokat Dragan Krajnović, poznat po slučajevima sumnjivih sporova u kojima su deca oduzimana od majki.

Glumica Jelena Helc Vesković je za Nova.rs ekskluzivno govorila o problemima koje ima sa suprugom Milanom Veskovićem, te otkrila i da je u Nemačkoj doneta mera zabrane prilaska Veskovića njoj i deci i da je u Berlinu protiv njega podneta krivična prijava.

Ona je rekla da se procesi vezani za decu uveliko odvijaju, da za razvod čeka zakonsku mogućnost da podnese zahtev, a da njen suprug paralelno sa tim investira u advokate.

„Pre nekoliko meseci moj muž je odlučio da se obrati srpskom sudu, bez da me je o tome obavestio i sada u Srbiji pokušava da mi otme decu. Nažalost, ne vodi se njihovim najboljim interesima nego je i dalje vođen svojim besom. Angažovao je advokata Dragana Krajnovića, poznatog javnosti po slučajevima sumnjivih sporova koji su se završavali loše po majke“, rekla je Jelena Helc.

Sumnja i bojazan nakon sazanja da je njen suprug angažovao Krajnovića potpuno je opravdana, budući da je više puta radio na slučajevima starateljstva nad decom koji su se, kao po pravilu, završavali loše po majke.

Ko je Krajnović?

Njegovo ime srpska javnost je bliže upoznala nakon što ga je Marija Mali, supruga tadašnjeg gradonačelnika Beograda, a sadašnjeg ministra finansija Siniše Malog, optužila da se na nezakonit način u brakorazvodnim parnicama „izborio“ za starateljstvo nad decom.

Siniša Mali Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

O svojoj teškoj borbi pred srpskim sudijama bivša supruga Siniše Malog odlučila je da progovori shvativši da je iskoristila sve moguće alate kako bi se spor završio na zakonit način. Ona je za KRIK govorila o svojim problemima.

„Izgubila sam starateljstvo nad troje dece na najbrutalniji način. Obraćala sam se mnogima. Nigde nisam naišla ni na kakvu pomoć, zaštitu, savet. Gde god da odem, ili neće da me prime, ili jednostavno neće niko ni da me sasluša. Obraćala sam se premijeru, Centru za socijalni rad i na još nekoliko adresa.“

Nakon što su se sporazumno razveli novembra 2015, Marija i Siniša Mali nastavili su da se u javnosti predstavljaju kao da su i dalje u braku. Na to je, kako je kazala, bila primorana.

Marija Mali Foto:Zoran Lončarević

U međuvremenu je protiv bivšeg podnela krivičnu prijavu zbog nasilja, osnosno situacije u kojoj ju je on, kako tvrdi, napao u njenom stanu „pred decom i ženom koja je tada radila kod nas“. U isto vreme, Siniša Mali podneo je i prijavu protiv nje za lažno prijavljivanje. Marijina krivična prijava je odbijena, a nije joj poznato šta je bilo sa njegovom.

Međutim, tokom sudskog procesa, pojavila su se tri imena koja će se kasnije provlačiti i u drugim sporovima koji su se završavali u korist očeva – ime sudije Lidije Alagić, veštaka Nade Janković i advokata Dragana Krajnovića.

Ista ekipa pojavila se i tokom procesa kojim je Nataša Naletina pokušala da dobije starateljstvo nad decom. Ona je o svom slučaju govorila u emisiji „Život priča“, kako je samo mesec dana nakon tužbe njenog bivšeg supruga sud doneo odluku da starateljstvo pripadne ocu bez uvažavanja mišljenja Centra za socijalni rad, koje je ignorisano i u slučaju Mali.

Ovakva praksa ekspresnog oduzimanja dece majkama ponovila se još najmanje pet puta, zbog čega su podnele prijavu Agenciji za borbu protiv korupcije sumnjajući u spregu između bogatih očeva, advokata, komisije koja se uvek naprasno formira iako postoje mišljenja Centra za socijalni rad i sudije.

7 žena protiv nepravde

U pritužbi poslatoj Agenciji, koje je potpisalo sedam žena, one navode da su uočile da je, kao po pravilu, u tim postupcima suprotnu stranu zastupao beogradski advokat Dragan Krajnović, da su angažovani isti sudski veštaci koji su potom uvek veštačili u korist očeva, odnosno Krajnovićevih klijenata.

Takođe navode da su u pojednim predmetima uvek postupale iste sudije koje su uvek donosile presude, u korist očeva.

Ove teške optužbe potpisale su majke Jelena Petrović, Nataša Naletina, Ivana Pavlović, Olivera Bajin, Bojana Ivančević Zinaić. Među potpisnicama je i Marija Mali, ali interesantno i Milica Nikolić, bivša supruga advokata Dragana Krajnovića koja je takođe ostala bez starateljstva nad svojim sinom.

Suđenje, sudjenje,
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kako je BIRN izveštavao, zbog opstrukcije disciplinskog postupka Advokatska komora Beograda je 2019. odredila privremenu zabranu rada advokatu. Optužnicu je podigao Disciplinski tužilac komore krajem marta 2018. godine, da bi 28. marta 2019, Advokatska komora Beograda (AKB) donela odluku o privremenoj zabrani rada.

Tada je slučaj komentarisala Krajnovićeva bivša supruga.

„To ohrabruje nas majke žrtve da je moguće sprečiti moćnike pravosuđa i njihove „partnere“ iz advokature. Takva „partnerstva“ godinama unazad drže u okovima pravdu i pravo na pravedno suđenje u Srbiji. To mi majke žrtve takvih odnosa znamo najbolje, jer su nam takvi oduzimali decu gore nego što su nekad to radili janičari. Veliko hvala Tanji Vojtehovski i svim drugim njenim kolegama i koleginicama koji nam vraćaju nadu da će za nas majke oduzete dece biti prava na pravedno suđenje i u zemlji Srbiji. Velika pobeda javne reči i profesionalizma u medijima“, kazala je Nikolić za BIRN i dodala da joj ta odluka ipak neće vratiti godine koje nije provela sa svojim sinom.

Međutim, Upravni sud odložio izvršenje odluke Advokatske komore Beograda kojom mu je privremeno zabranjen rad tako su vrata sudnica za njega ponovo bila otvorena.

„Isti sudija, isti advokat, isti veštaci…“

Ne treba zaboraviti ni na veliki broj majki koje su se, nakon pisanja Danasa o ovim slučajevima, javljale sa svojim gotovo identičnim iskustvima.

„Mog supruga zastupa isti advokat Dragan Krajnović. Treći osnovni sud u Beogradu je nadležan za nas. Sudija nam je bio Matija Radojičić. Najpre je predložio za veštaka Nadu Janković, a onda je na primedbu moje tadašnje advokatice ipak poimence odredio Anetu Lakić, Nadinu blisku saradnicu i Mirjanu Zebić. Isti sudija, isti advokat i isti veštaci su i u slučaju Ivane Stamenković Sindi. Ove veštakinje su predložile da se brat i sestra razdvoje! A to je privremenom merom pravno osnažio sudija Radojičić. Volela bih da znate da nisu u pitanju samo dve majke čije imućne supruge zastupa ovaj advokat i oduzima im decu. Ima nas mnogo više“, napisala je Bojana Ivančević Zianić Danasu.

Ona je dobila starateljstvo nad ćerkom (7), dok je sin poveren ocu (9). Centar za socijalni rad je i u njenom slučaju doneo mišljenje da deca treba da žive s njom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare