Policija, uviđaj, uvidjaj
Ilustracija Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nepoznati muškarac upao je u četvrtak 17. februara oko 19.00 časova u Prajd info centar u Ulici kralja Milana 20, i počeo da razbija inventar i preti zaposlenima, saopštio je danas taj centar.

Obezbeđenje Centra je odmah reagovalo i muškarca izbacilo napolje, ali je nastavio da šutira izlog i vrata i da preti ljudima koji su se u tom trenutku nalazili u prostorijama centra, a zaposleni su pozvali policiju koja ga je ubrzo uhapsila.

„Prema nezvaničnim informacijama koje smo dobili iz policije, osoba je puštena na slobodu“, navodi se u saopštenju i ističe da, prema informacijama Centra, „nijedan od prethodnih 12 slučajeva napada“ nije do kraja procesuiran.

U saopštenju se podseća da će od 12. do 18 septembra ove godine Beograd biti domaćin manifestacije EuroPride, „najvažnije godišnje LGBTI+ manifestacije u Evropi“ i naglašava kako je „uloga države da osigura i garantuje bezbednost“ lokalne LGBTI+ zajednice desetina hiljada posetilaca koji će u tom periodu doći u Beograd na EuroPride.

Od predstavnika vlasti danas je zatraženo da „javno osude kontinuriane napade na Prajd Info Centar i da jasno kažu da su posvećeni borbi protiv diskiminacije kao i zaštiti svih, pa i LGBTI+ građana, od nasilja“.

i naglašeno kako je „posebno zabrinjavajuća činjenica da javne reakcije zvaničnika izaostaju“.

U saopštenju se ističe da je „LGBTI+ zajednica u Srbiji izložena višestrukoj, sistematskoj diskriminaciji a LGBTI+ osobe su često žrtve nasilja“ i da se „elika netrpeljivost prema LGBTI+ osobama u društvu često se ispoljava u vidu govora mržnje, kako u javnom prostoru tako i u medijima i najčesšće prolazi bez ikakvih sankcija“.

Centar podseća da je „ločin iz mržnje, koji je kao otežavajuća oklonost uveden u Krivični zakonik Republike Srbije 2012. godine“, a do sada je sudski utvrđen u samo pet slučajeva.

Prema podacima organizacije Da se zna, koja se bavi evidentiranjem slučajeva diskriminacije i nasilja prema LGBTI+ osobama, u 2021. godini u Srbiji su evidentirana 83 prijavljena slučaja, a pretpostavka je da „najveći broj slučajeva ostaje neprijavljen iz straha od osude sredine kao i straha od sekundarne viktimizacije“, navedeno je u saopštenju.

Bonus video: Raniji napad na Prajd Info Centar, snimak sa nadzorne kamere

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar