Foto: Časlav Vukojičić/E-stock, privatna arhiva

Devojčice zajedničkih interesovanja okupljene u jednoj grupi na jednoj i stariji čovek, strogi mentor preke naravi sa druge strane, sa posebnim pravilima koja prelaze granicu normalnog, vešto manipulišući emocijama i ponašanjem - model je koji u najkraćem opisuje na koji način dolazi do najjezivijih slućajeva silovanja devojčica. Na koji način funkcionišu predatori, kako stvaraju povoljnu situacije za svoja nedela, jasno su pokazali slučajevi nedavno uhapšenog trenera jahanja Miloša Đukića i učitelja glume Miroslava Mike Aleksića, koji su optuženi za više silovanja i polna uznemiravanja svojih polaznica, od kojih su neke bile maloletnice.

Miloš Đukić, poznati kaskader i trener jahanja, uhapšen je u nedelju uveče zbog sumnje da je silovao i polno uznemiravao više devojaka, u periodu od više od deset godina. Neke od devojaka su bile maloletne, a on se pred tužiocem branio ćutanjem. Najmlađe žrtve su imale svega 13 godina.

Foto: Instagram

Sa druge strane, Miroslav Mika Aleksić, reditelj i učitelj glume u školi „Stvar srca“ optužen je da je silovao i polno uznemiravao više svojih polaznica, od kojih su takođe neke bile maloletnice. Kao i u pomenutom slučaju, nasilje je trajalo više godina.

Devojčice okupljene oko istih strasti

U oba slučaja, prisutna je zajednica mladih devojaka koje imaju ista interesovanja i koje u periodu odrastanja pored sebe imaju predavača sa kojim razvijaju blizak odnos, a on postaje nešto poput porodične figure. Paralelno sa tim, devojke među sobom grade bliske odnose, postaju jedna drugoj poput sestre, baš kao što je za naš portal ranije ispričala polaznica konjičkog kluba u kojem su se dešavala silovanja.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Devojke se vezuju za to mesto, u ovom slučaju konjički klub ili ranije škola glume, i jedva čekaju da mu se vrate, jer su tamo druženje i sva njihova interesovanja, što potencijalnim predatorima ide na ruku. Kroz svoju odbranu Miroslav Mika Aleksić je u više navrata istakao koliko jako su određene žrtve želele da postanu glumice, a na kraju, čak je i neke od njih kroz svoju odbranu optužio besramno da su u tome bile loše.

Bahato ponašanje i vulgarni komentari

U oba slučaja, predavač je neko ko je u izuzetno bliskom odnosu sa svojim polaznicama. Dok one pričaju o problemima i poveravaju se, on ih sluša i teši. U tom trenutku, glumi osobu od poverenja kojoj se u svakom trenutku mogu otvoriti, a kasnije upravo to koristi protiv njih.

Pročitajte još:

Takav blizak odnos omogućava osobi od autoriteta da prikupi dovoljno informacija i stvori atmosferu prisnosti, u kojoj sebi daju za pravo da izgovaraju komentare seksualne konotacije, koji vremenom postaju sve vulgarniji. Zbližava se sa devojkama, te tu bliskost iskorišćava u najgorem mogućem smislu.

U slučaju Aleksića javnost je ranije čula detalje sa njegovog predavanja, neretko je vređao žrtve, kažnjavao, imao je stroga pravila i neprimerene komentare. Sa druge strane, kod trenera jahanja Đukića opet svedočimo neprimerenim vulgarnim komentarima, kao i tome da je umeo da bude agresivan.

Neki od Đukićevih izjava, koje nam je prepričala jedna od njegovih žrtava, jezivi su, posebno imajući u vidu da ih upućuje maloletnicama i tinejdžerkama: „Da li umete da se naložite na konju?, „Da sam 10 godina mlađi, sve bih vas je*ao“, „Treba da češeš čavku o prednji unkaš, sve dok ne sv**iš“…

Krivicu svaljuju na žrtve

Suđenje Miroslavu Miki Aleksiću uveliko traje, a tokom čitave svoje odbrane iskoristio je svaki trenutak da besramno ponizi žrtve. Optužnicu nazivao „šizofrenom“, deleći žrtve na „epizode“ i poredio sa serijom „Seks i grad“, praveći od svoje odbrane svojevrsnu predstavu u sudnici.

Miroslav Mika Aleksić Foto: E-Stock_caslav_vukojicic

U slučaju učitelja jahanja, kada se jedna od žrtvi koja je detalje opisala u ispovesti za naš portal, poverila polaznicama, Đukić je negirao sve rekavši da ona „halucinira“. U to je pokušao da ubedi čak i žrtvinu sestru, koja je i sama kazala da bi mu poverovala, da našu sagovornicu ne poznaje godinama.

Godine ćutanja

Kao po pravilu, roditelji su iz ovakvih zajednica uglavnom bili isključeni. Aleksić je tako insistirao na tome da mamama i tatama nije mesto u školi glume, dok je Đukić poverenje roditelja koristio tako što je stvarao utisak da je bezopasno prespavati u Konjičkom klubu u Lipovačkoj šumi. Samim tim, silovatelju na poziciji moći bilo je mnogo lakše da iskoristi svaku situaciju i ustremi se na žrtve.

U Đukićevom konjičkom klubu, čiji je nekada bio vlasnik, postojali su kreveti, u kojima su neretko polaznice spavale, kako bi ranom zorom išle na jahanje, pa je za trenera to bio idealan momenat da ih spopadne. Žrtve su uvek bile same sa svojim silovateljem, strahovale su da li će im okruženje poverovati ukoliko se otvore. Zajedno sa tim one se, zbog svih ovih okolnosti, često i srame da prve progovore o svemu.

Sa druge strane Aleksić je, kako je navedeno u optužnici, svoju kancelariju koristio kao pogodno tlo gde može spopadati žrtve, što je on, potpuno očekivano, opovrgnuo na sudu rekavši da njegova kancelarija čak nema ni vrata.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Imajući u vidu da je reč o mladim devojkama, čak i maloletnicima, čija se ličnost tek razvija, nije neočekivano da će im teže biti da skupe hrabrost i direktno okrive mentora, osobu od autoriteta. Osećaju nesigurnosti dodatno doprinosi i neretka osuda javnosti, pitanja zašto ranije nije prijavila, pa čak i neverica.

Podsećanja radi, Aleksić je optužen za četiri krivična dela silovanja, od toga dva u produženom trajanju i pet krivičnih dela polnog uznemiravanja, od čega su dva takode kvalifikovana u produženom trajanju. Đukić je osumnjičen da je od 2010. do 2021. godine, izvršio krivična dela silovanje, silovanje u pokušaju, polno uznemiravanje i četiri krivična dela nedozvoljene polne radnje nad sedam polaznica njegove škole jahanja, od kojih je pet bilo maloletno u vreme izvršenja krivičnog dela. Iako činjenice ova dva slučaja nisu u direktnoj vezi, jasno se može videti jeziva podudarnost u ponašanju.

BONUS VIDEO: Mika Aleksić ispred sudnice

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram