Metod Trobec Foto: Mup

Iako mnogi ljudi idealizuju život u staroj Jugoslaviji, ni tada nije falilo stravičnih zločina i serijskih ubica, a jedan od najgorih je bio Slovenac Metod Trobec, koji je ubio šest žena. Njegove žrtve ubijene su na stravičan način, koji i dan danas ledi krv u žilama.

Iako je njegova krvava serija trajala relativno kratko, od marta 1976. do novembra 1978. godine, Slovenac Metod Trobec ubio je čak šest žena. Zbog načina na koji je ubio svoje žrtve i otarasio se njihovih leševa, stekao je nadimak „Čudovište iz Gorenje Vasi“.

Njegove nevolje krenule su od rođenja, jer je bio vanbračno dete, kasno je progovorio i prohodao, a bio je patološki vezan za majku. Zbog toga je, verovatno, stupao i u emotivne veze uglavnom sa ženama koje su bile starije od njega. Jedna je navodno bila starija čak 25 godina.

Pročitajte još:

Bio je sklon sitnom kriminalu, krao je po železničkoj stanici i iz raznih ustanova, ali je na zatvor osuđen tek kada je pokušao da proda automobil koji je iznajmljen i ukraden u Nemačkoj. Tukao je i prvu i drugu suprugu, mada su ga komšije opisivale kao lepog muškarca, koji je bio prijatan i dobro se izražavao.

Metode u staroj SFRJ nisu bile humane, pa je Metod, pošto je u zatvoru ustanovljeno da ima određene psihičke probleme, „lečen“ elektro-šokovima. U međuvremenu, razveo se od prve žene, pa ponovo oženio, ali mu ni taj brak nije dugo trajao.

Odao se piću i sve više je krao iz magacina u kojem je radio kao vozač viljuškara. Znalo se da je problematičan i da krade, a onda je preterao kada je pretukao i opljačkao jednog nemačkog turistu. Tadašnji milicionari su došli da ga uhapse i prvo su pronašli gomilu stvari ukradenih u magacinu gde je radio, koje je držao u sobama u kući u kojoj je živeo sa majkom.

Ali, tokom pretresa našli su i dosta ženskih stvari, suknji, haljina, torbica, obuće, što se nije uklapalo u priču o pijancu i sitnom lopovu. Pronađena su i dokumenta na ime Zorke Nikolić, žene koja se tada vodila kao nestala.

Foto:Shutterstock

Zbog pljačke i prebijanja nemačkog turiste, Trobec je osuđen na osam godina zatvora, ali je istraga nastavljena zbog drugih, uznemirujućih tragova pronađenih u njegovoj kući. Ženska odeća, torbice, haljine, donji veš, pomislili su i da je to pokradeno, ali je jedna od žena koje je milicija saslušavala identifikovala torbicu koja je pripadala njenoj nestaloj rođaki.

Pročitajte još:

Ipak, nedostajao je, u tadašnje vreme, krunski dokaz: telo ili delovi tela. Ali, nigde nije bilo tragova tela. Onda je inspektorima dojavljeno da Metod ima još jednu kuću – kuću strave.

Ono što je tamo pronađeno ličilo je na horor film. U peći za pečenje hleba pronađeni su ostaci pet ljudskih lobanja, a ostaci spaljenih ljudskih tela pronađeni su i na đubrištu i u septičkoj jami.

Suočen sa dokazima Čudovište je priznao ubistva Vide Markovčić, Marijane Cankar, Urške Brečko, Ane Plevnik i Zorke Nikolić. Najmađa žrtva imala je 18, najstarija 55 godina. Žrtve je nalazio u kafanama, zajedno bi pili a onda bi ih on vodio u svoju kuću gde je sledio horor.

Sa žrtvama bi imao seksualni odnos, a u trenutku kada bi doživljavao vrhunac, tukao ih je i davio do smrti. Potom bi njihova tela komadao i spaljivao u peći za hleb.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zbog svojih zlodela Trobec je 1980. godne osuđen na smrtnu kaznu i on je bio poslednja osoba u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji koja je osuđena na tu kaznu. Ona ipak nikada nije izvrešena. Kasnije je ta kazna preinačena na 20 godina, ali je Trobec dobio dodatnih 15 jer je dva puta pokušao da zadavi cimere u zatvoru.

Trobec je već bio osuđen kada su policajci, koji su bili na vežbi i ušli u njegovu kuću, pukim slučajem, pronašli još jednu ličnu kartu i zdravstvenu knjižicu šeste žrtve, Olge Pajić, čije ubistvo monstrum na sudu nije priznao.

Trobec je izvršio samoubistvo 2006. godine. Sahranjen je u neobeleženom grobu. I danas postoje sumnje da je spisak njegovih žrtava mnogo duži od šest.

BONUS VIDEO: Privođenje Gorana Džonića, optuženog za uvistvo tri člana porodice Đokić

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar