Foto: Printscreen/YouTube

Presuda Darku Elezu, kriminalcu osuđenom na 15 godina zatvora pred sudom u Bosni i Hercegovini, stigla je nakon što ga je Srbija izručila Bosni i Hercegovini, prilikom čega je učinjen niz propusta srpskih nadležnih organa, zbog čega se u delu javnosti stekao utisak da Elezove optužbe, da je izručen kako bi se "spasao" vođa navijača FK Rad Vladimir Kovačević Kovač, imaju utemeljenja u istini.

Darko Elez je, podsećanja radi, nedavno je sklopio sporazum o priznanju krivice u Bosni i Hercegovini za krivična dela u predmetu „Lutka“ i osuđen je na 15 godina zatvora. Shodno tom sporazumu, Elezu se oduzima sva imovina stečena kriminalnim aktivnostima i tim ugovorom obavezuje se da pristaje na saradnju sa srpskim i bosanskim pravosudnim organima u vezi organizovanog kriminala o informacijama koje su mu poznate, što je uobičajena procedura u ovakvoj situaciji.

Prehodno je uhapšen u decembru u Beogradu, gde živi i radi dugi niz godina, nakon što je u Srbiji odležao kaznu od devet godina zatvora na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična dela. Ubrzo nakon hapšenja u decembru, BiH su zatražile izručenje Eleza koji je, uzgrad, do tada imao i srpsko i bosansko državljanstvo.

Foto:Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Samo Elezovo izručenje – zahtev, procedura i njegov put u pritvor u BiH – odrađeni su u rekordno kratkom vremenskom periodu i upravo u tom detalju mogu se kriti razlozi zbog kojih su institucije učinile niz propusta. Kako objašnjava jedan od Elezovih advokata Goran Karadarević, Elez je izručen zbog jednih krivičnih dela, a na kraju je osuđen za ona dela o kojima prilikom izručenja nije bilo ni govora.

„Elez je, kao izručeno lice, došao u BiH radi sprovođenja istrage u vezi dva ubistva i još nekih krivičnih dela za koja je bio osumnjičen. Koliko znam, tužilac je odustao od njegovog gonjenja u vezu te istrage“, objašnjava za portal „Nova.rs“ novosadski advokat Karadarević i podvlači da se Elezu u BiH moglo suditi samo za ono za šta je izručen.

Advokat dalje navodi i da Republika Srbija nije dozvolila Elezovo izručenje u vezi slučaja „Lutka“.

„Osim ukoliko se ne odrekne garancije i pristane da se krivično gonjenje sprovede i za druga krivična dela, može mu se suditi samo za ono zbog čega je izručen. Smatram da BiH nije smela pokrenuti krivični postupak u vezi slučaja Lutka, a to je učinjeno i njemu je određen pritvor u trajanju od tri godine za ovaj predmet. Mišljenja sam da je i ovo bio jedan od razloga zbog kog je potpisao sporazum o priznanju krivice na kaznu zatvora u trajanju od 15 godine“, pojasnio je advokat.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, potpuno neočekivano i mimo prakse, donosi rešenje kojim se Elezu oduzima srpsko državljanstvo sa obrazloženjem da je opasan po bezbednost naše države, bez dodatnih objašnjenja. Kako se na to rešenje nije moguće žaliti, Elezov advokat u Srbiji obraća se sudu.

“Sud u Beogradu uvažio je tužbu u upravnom sporu i poništio rešenje MUP Srbije i vratio u ponovni postupak, shodno tome Darko Elez je od 4. novembra ponovo državljanin Srbije”, kazao je za list „Nova“ ranije Sead Kreho, drugi Elezov advokat i dodao da je uzimanjem državljanstva Elezu prekršen Ustav Srbije.

Elez okrivio tužioca da ga je „trampio“ za Kovača

Prema ranijim saznanjima do kojih je došao portal Nova.rs, Elez je optužio državnog tužioca Bosne i Hercegovine Dubravka Čamparu da je sa Aleksandrom Vulinom dogovorio njegovo izručenje BiH, kako bi “spasio” od krivičnog progona Vladimira Kovačevića Kovača. Kako smo pisali, Elezovo izručenje traženo je zbog istrage u vezi sa ubistvom Siniše Miličevića Tigra, međutim preostali osumnjičeni u tom predmetu, među kojima je i pomenuti Kovačević, iz nepoznatog razloga prestali su da interesuju Tužilaštvo BiH. Kovačevićevo izručenje, međutim, do danas nije zatraženo.

Kako je ranije poručio Elezov advokat, njegov klijent smatra da je “brisanja” Kovača iz istrage dogovoreno na sastanku Vulina i tužioca Čampare, koji se navodno odigrao svega dva dana pre no što je Elezu oduzeto državljanstvo. Dokaz da se taj sastanak zaista i dogodio jeste zvanično saopštenje MUP u kom se navodi da su „direktor policije RS i tužilac za organizirani kriminal BiH Dubravko Čampara razgovarali u Beogradu sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandrom Vulinom“. Dva dana nakon sastanka donosi se i rešenje MUP kojim mu se ukida državljanstvo.

Vulin nasmejan pozirao u zagrljaju Vladimira Kovačevića

Zamršeno klupko svih činjenica u vezi sa ovim slučajem dobilo je potpuno novi kontekst kada je u javnosti osvalnula fotografija na kojoj sadašnji ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin nasmejan pozira u zagrljaju sa Vladimirom Kovačevićem Kovačom na jednom koncertu.

Aleksandar Vulin Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ministar Vulin potvrdio da je fotografija nastala 16. avgusta na koncertu Riblje čorbe na Tašmajdanu, ali je negirao da zna ko je pored njega na slici.

„Fotografija mene i meni nepoznatog čoveka nastala je na koncertu Riblje Čorbe u ponedeljak. Sada ću proveriti ko je u pitanju i objaviću sve što saznam… Đilasovi mediji su mogli da objave još desetak fotografija različitih ljudi koji su mi prilazili i fotografisali se. Ja ne dozvoljavam obezbeđenju da sklanja ljude od mene. Svako može da mi priđe, porazgovara, pa i da se fotografiše“, kazao je tada Vulin. U oktobru iste godine, Kovačević je uhapšen zbog sumnje da je podstrekivao tri osobe da u junu ove godine, zapale jedan automobil na Dedinju.

Bonus video: Podcast DLZ i Dejan Žujović: Vuline, gde si (se) radio?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare