Obrenovac, kinseski tržni centar, blok 70, novi beograd, požar
Foto: Nova.rs/Nemanja Jovanović/Nova.rs

Vatra je danas u prepodnevnim časovima buknula u Kineskom tržnom centru u Ulici Miloša Obrenovića u Obrenovcu, a javnosti još nije zvanično saopšteno kako je došlo do požara u Kineskom tržnom centru u Bloku 70 na Novom Beogradu. Brojni vlasnici koji su ostali bez lokala i zakupci kojima je sva roba izgorela još se nisu vratili na svoja radna mesta na Novom Beogradu, zbog čega istu sudbinu mogu da očekuju i njihove kolege i sunarodnici u Obrenovcu.

Od požara na Novom Beogradu do požara u Obrenovcu prošlo je tačno četiri meseca i to nije jedina podudarnost koja povezuje ova dva događaja. Naime, prilikom požara na Novom Beogradu vatra je takođe zahvatila sprat objekta i nakon toga se širila na krov, a identična situacija dogodila se na isti dan, četiri meseca kasnije u beogradskoj opštini Obrenovac.

Nezapamćeni broj vatrogasaca spasioca učestvovao je na oba događaja, a koliko je situacija bila kritična na Novom Beogradu moglo se videti i prema starim kamionima-cisternama koje su se našle u Bloku 70 kobne večeri, a koje se ne koriste godinama, možda i decenijama unazad. Danas, vatrogascima u Obrenovcu pomažu ekipe iz beogradskih stanica, pa je tako angažovano 55 vatrogasaca sa 22 vozila, a dodatno su poslate 22 cisterne, kako je saopštio MUP.

 

O uzroku prvog požara, onog „novobeogradskog“ naširoko se spekulisalo već iste večeri na terenu. Govorkalo se najviše da je plamen krenuo iz kuhinje na prvom spratu i da se kasnije širio. Mesec dana kasnije, kada je redakcija portala „Nova“ obišla Blok 70, rečeno nam je da je u nezvanično i njima to saopšteno kao uzrok, ali da se o zvaničnom uzroku nije nije oglašavao.

Ostaje nam da se nadamo da će navedene podudarnosti biti jedine koje se poklapaju u oba slučaja i da će uzrok požara u Obrenovcu u dogledno vreme biti rasvetljen i saopšten javnosti.

Podsetimo, vatra u Ulici Miloša Obrenovića u Obrenovcu požar je buknuo oko 10.40, a na gašenju su angažovani pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinca iz Obrenovca, Surčina, Batajnice, Železnika, Košutnjaka, Zvezdare i Zemuna. Jedna osoba se, prema poslednjim informacijama, vodi kao nestala, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić saopštio je na licu mesta da su tri žene sa lakšim povredama prevezene u dom zdravlja.

Bonus video: Kineski tržni centar na Novom Beogradu u plamenu

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare