Beograd Novi Beogra, Blok 70, kineski tržni centar posle požara
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kineski tržni centar u novobeogradskom Bloku 70 posle velikog požara koji je buknuo 12. avgusta i dalje izgleda prilično sablasno iako lokali, one neoštećeni, u donjem delu ponovo rade. Pojedini vlasnici pokušali su da se vrate normalnoj svakodnevnici, ali je situacija prilično teška jer su dogovori oko renoviranja i dalje u toku.

Dva sprata Kineskog tržnog centra oslikavaju dva potpuno različita sveta – u prizemnim lokalima, sa spoljne strane zgrade, veći broj vlasnika vratio je robu i nastavio sa prodajom, dok drugi sprat i dalje podseća na strahotu koja se odigrala tog 12. avgusta u večernjim satima kada je buknuo plamen i brzo progutao krov i drugi sprat dela zgrade koji se nalazi blizu „novog“ tržnog centra.

Unutrašnjost se ne razlikuje umnogome od situacije koju smo zatekli u obilasku dan nakon požara. Garež, obrušene konstrukcije, voda na podovima i spaljeni delovi konstrukcije još su na licu mesta. U vazduhu se još malo može osetiti smrad paljevine kada ga nanese vetar.

Tužnu sliku upotpunjuju prodavci koji su uspeli da se snađu i nastave sa prodajom svoje robe na improvizovanim tezgicama u oko zgrade. Na licima Kineza koji nisu bili previše zainteresovani za priču i dalje se ocrtavala zabrinutost.

Beograd Novi Beogra, Blok 70, kineski tržni centar posle požara
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kažu nam u neformalnom razgovoru da je čekanje postala njihova svakodnevnica. Čekali su da se završi uviđaj koji je, pričaju nam, trajao dosta dugo, sada čekaju da se iznedri i bilo kakvo rešenje za njihove lokale.

Beograd Novi Beogra, Blok 70, kineski tržni centar posle požara
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kupaca, i pored toga, kako smo mogli da vidimo, ima, svakako ne u onom broju koji je bio karakterističan za Kineski tržni centar, ali i dalje posećuju radnje mešovite robe i pazare uprkos novonastaloj situaciji.

Kako Kineski tržni centar izgleda danas možete videti u videu koji sledi:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar