Foto:TANJUG / UPRAVA CARINA

Carinici su na Dunavu, u Velikom Gradištu, 4. novembra 2020. godine utvrdili da na jednom brodu ima 5 tona pogonskog dizel goriva manje nego što je prijavljeno u brodskim knjigama.

Slučaj je otkriven prilikom izlazne kontrole holandskog broda „SERVIA“ koji je u  vlasništvu holandske firme.

Naime, na osnovu prijavljene šeme tankova broda „SERVIA“ i visine nivoa pogonskog goriva u njima, otkriven je manjak u odnosu na prijavljenu količinu.

Foto:TANJUG / UPRAVA CARINA

Carinici su utvrdili da se umesto prijavljene 41 tone pogonskog goriva, u pogonskim tankovima ovog broda nalazi svega 36 tona, što znači da je gorivo negde usput istočeno i da je najverovatnije završilo na sivom tržištu naftnih derivata.

Foto:TANJUG / UPRAVA CARINA

Kako je konstatovan manjak od 5,2 tone nafte, pokrenut je prekršajni postupak protiv zapovednika broda koji je vođen po hitnoj proceduri, jer je reč o stranom državljaninu.

Foto:TANJUG / UPRAVA CARINA

Sud je doneo odluku da novčano kazni prekršioca sa 251.000 dinara, kao i da naplati protivvrednost robe koja se ne može oduzeti u visini 250.535 dinara. Uz to, carinarnica Kladovo je donela rešenje o naplati carine i drugih uvoznih dažbina u iznosu od 505.286 dinara, što u zbiru prestavlja iznos od  1.006.821 dinara koji je direktno uplaćen u Budžet RS.

Foto:TANJUG / UPRAVA CARINA

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar