Foto:Filip Krainčanić/Nova.s; privatna arhiva;MUP

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore došlo je do saznanja da je označeni saradnik "škaljarskog klana" Nikola Stanišić iz Podgorice, koji je nestao prošlog leta, zapravo ubijen, a da iza njegove likvidacije stoji suparnički "kavački" klan, čiji je jedan od vođa nedavno uhapšeni Slobodan Kašćelan. Međutim, crnogorsko tužilaštvo našlo se u nezavidnoj poziciji jer uprkos osnovanim sumnjama u krivicu Kašćelana, činjenica da Stanišićevo telo još uvek nije pronađeno, onemogućava ih da povedu istragu za teško ubistvo.

Hapšenjem, puštanjem, pa ponovnim hapšenjem dela pripadnika kavačkog klana na čelu sa njihovim šefom Slobodanom Kašćelanom, a onda i bekstvo Radoja Zvicera, drugog rukovodioca jedne od najjačih kriminalnih mreža u Evropi, zadati su snažni udarci ovoj kriminalnoj grupi, a informacije koje o njenom delovanju isplivavaju, najblaže rečeno izazivaju jezu.

Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

Na konferenciji Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore održanoj prošle nedelje, javnost je imala priliku još jednom da čuje o brutalnosti kavačkog klana. Naime, crnogorski istražni organi sumnjaju da je Podgoričanin Nikola Stanišić ubijen prošle godine početkom avgusta.

Istragom se došlo do osnovane sumnje da je Stanišić, inače navodno blizak škaljarskom klanu, ubijen, a da je njegovo telo uništeno hemikalijama. O ovome još nema zvanične potvrde jer nadležni pokušavaju da prikupe dokaze, a posao im je dodatno otežalo to što kavčani, i njima srodne grupe, ne ostavljaju materijalne tragove za sobom, o čemu smo imali prilike da čujemo i u istrazi klana Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja koji je bio produžena ruka kavčanima u Srbiji.

Motiv ovog zločina navodo je Stanišićevo učešće u likvidaciji člana suprotstavljenog kriminalnog klana, premda nije precizirano o kome je reč.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Osumnjičeni su, kako je kazao tužilac Saša Čađenović, krajem jula i početkom avgusta prošle godine „pratili kretanje oštećenog Stanišić Nikole u dužem vremenskom periodu, presreli ga, a potom i lišili života“.

Zbog ovog zločina 20. aprila uhapšen je Kašćelan i još pet osoba osumnjičenih da su izvršili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i krivično delo teško ubistvo Stanišića.

Kao članovi kriminalne organizacije označeni su Radoje Zvicer (49) iz Kotora, Radoje Živković (35) iz Nikšića, Milan Vujotić (39) iz Podgorice, Dragan Knežević (40) iz Kotora, Vladimir Vučković (45) iz Nikšića, Srđan Jurišević (48) iz Tivta, Zdravko Perunović (45) iz Nikšića, Miloš Radonjić (45) iz Kotora, Krsto Maroš (38) iz Kotora, Darko Prelević (30) iz Pljevalja, Aleksandar Dragićević (35) iz Podgorice, Zoran Kažić (45) iz Podgorice i Milan Knežević (43) iz Podgorice.

Specijalno državno tužilaštvo ukupno je pokrenulo devet postupaka protiv 113 osoba za najteža krivična dela. U okviru istrage spominje se i pripadnik crnogorskog MUP koji je u bekstvu, a njegova uloga bila je da kavčanima dojavljuje registarske oznake pripadinka Uprave policije, kako bi izbegli eventualno praćenje, presretanje, pretrese i slično.

Ilustracija Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Čin hapšenja pripadnika kavačkog klana, o kojima se godinama unazad govorka da imaju zaleđinu u političkim strukturama Crne Gore (ali i Srbije) mnogi povezuju za promene na političkoj sceni Crne Gore. Posmatrano u tom kontekstu, moglo bi se reći da su ovi udarci, u vidu hapšenja i raspisivanja poternica, početak kraja kavačkog klana.

Tela rastapali i u Srbiji

Dok crnogorski istražni organi kao metlom čiste tamošnje podzemlje, „prolećno raspremanje“ oseća se i u ovdašnjim krimi-strukturama. Od kako je 4. februara uhapšen Velja Nevolja zajedno sa svojim saradnicima, utihnuli su krimi-obračuni na ulicama, čime se političari već uveliko hvale.  O tome kako je Belivukov klan narastao do tolikih razmera da ga danas porede sa zemunskim klanom, i govore da su još jači, nije ugao iz kog gleda ovdašnja vlast, pa se o tome ćuti.

Međutim, ono o čemu se ovih dana „zvoni na sva zvona“ jeste tajna soba pronađena u Belivukovoj vikendici u Ritopeku, dva meseca nakon pronalaska kuće.

Kako je moguće da policija koja je danonoćno bdila u dvorištu vikendice dva meseca nije primetila da kuća poseduje još jednu prostoriju nije poznato, premda ministar Aleksandar Vulin kaže da je „veoma vešto sakrivena“ i priznaje da do nje verovatno ne bi došli da neko od Belivukovih nije propevao.

U sobi je pronađeno više od 10 kilograma eksploziva spremnog za upotrebu, industrijska mašina za mlevenje mesa i kostiju, oružje i biološki tragovi. Vulin je u svom obraćanju potvrdio i da je zadovoljan količinom dokaza koji su pronađeni…

Međutim, prema dosadašnjim saznanjima, policija nije pronašla nijedno telo sa dugačkog spiska nestalih mladića, a čiji se nestanci dovode u vezu sa Belivukom, to jest kavčanima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar