Kavčani vraćaju udarac: Posle Abazovića, pretili Krivokapiću

Hronika 29. apr. 202114:49 > 14:57
Podeli:
Zdravko Krivokapic i Dritan Abazovic
Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović Foto:Vlada Crne Gore/Zvezdana Kujović/B. Čupić

Nakon što su crnogorski mediji objavili da je "kavački" klan upućivao ozbiljne pretnje Dritanu Abazoviću zbog hapšenja njihovog vođe Slobodana Kašćelana i "progona" drugog šefa klana Radoja Zvicera, premijer Zdravko Krivokapić kazao je da je i on dobijao preteće poruke od kriminalnih klanova.

Rekao je da je broj članova obezbeđenja potpredsednika Vlade, Dritana Abazovića povećan zbog ozbiljnih pretnji koje dobija, saopštile su Vijesti.me. 

Zbog informacije da pripadnici kavačkog klana planiraju likvidaciju, Abazovića čuvaju specijalci naoružani dugim cevima, a njegovo obezbeđenje zadužilo je blindirani automobil.

Prema informacijama pomenutog medija, povećan je i broj pripadnika Sektora za obezbeđenje ličnosti i objekata, koji su raspoređeni oko zgrade u kojoj Abazović stanuje, ali i na mestima na kojima boravi.

Kavački klan pretio je Abazoviću i nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, nakon što je odbio sastanak sa njima. Nedeljnik „Monitor“ tada je objavio da mu je tada stiglo upozorenje: „Videćemo se ovako ili onako“.

Vijestima“ je iz izvršne vlasti rečeno da je tu poruku poslao jedan od navodnih vođa kavačkog kriminalnog klana Radoje Zvicer.
Poruka je navodno stigla nakon što je Abazović odgovorio da nema razloga da se viđa ni sa jednim pripadnikom organizovanih kriminalnih grupa, jer nemaju dodirnih tačaka.

Podsetimo, država Srbija raspisala je poternicu za Radojem Zvicerom, vođom kavačkog klana i šefom Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja, zbog sumnje da je povezan sa više likvidacija u našoj zemlji, saopštio je „Blic“.

Istražni organi pokrenuli su istragu protiv Zvicera zbog sumnje da je naručio brojna ubistva na teritoriji Srbije.

Veruje se da je Zvicer učestvovao u organizaciji najmanje tri ubistva u Srbiji i regionu i regrutovanju novih članova klana u Srbiji, i to preko Belivuka. Drugi Zvicerov bitan saradnik u Beogradu bio je Nikola Vušović, zvani Džoni, koji je, prema operativnim policijskim podacima, vođa vračarskog klana. Kako je glavni „posao“ „kavčana“ distribucija kokaina, veruje se da su njih dvojica upravo u tom poslu sarađivali sa Zvicerom.

Pojedine informacije pokazuju da srpski istražni organi imaju veliki broj materijalnih dokaza koji upućuju na sumnju da su “kavčani” odgovorni za nekoliko ubistava u Srbiji, ali i u regionu. Upravo zbog toga, Srbija je, između ostalog, raspisala poternicu za Zvicerom.„Sumnja se da se on krije u Crnoj Gori“, kaže izvor upoznat sa slučajem.

Druga poternica

Međutim, od Zvicera ni traga ni glasa. Pored Srbije, vođu „kavčana“ potražuje i Crna Gora, čiji istražni organi ne mogu da mu uđu u trag još od februara ove godine. On je sa radara policije ove zemlje nestao nakon hapšenja Veljka Belivuka i njegovih saradnika.
Poslednji put Zvicer je viđen krajem januara kada su Belivuk i Marko Miljković Mare, njegova “desna ruka”, otišli avionom za Tivat, gde ih je dočekao Zvicer i njegovo obezbeđenje. Niti su se krili, niti su tajno ušli u Crnu Goru, štaviše, otvoreno su se vozikali Zvicerovim blindiranim automobilom.

Čak su Miljković, Belivuk i Zvicer u jednom trenutku privedeni u Crnoj Gori na informativni razgovor, a potom pušteni. Boravili su na primorju nekoliko dana, a onda su se Miljković i Belivuk avionom vratili u Beograd, gde su ubrzo uhapšeni u sklopu istrage o ubistvima više osoba. Od tada se ništa više nije čulo o Zviceru i njegovom kretanju.

Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

Prošlog četvrtka policija Crne Gore pokrenula je akciju hapšenja pripadnika kavačkog klana, kojom je privela Slobodana Kašćelana, jednog od vođa ove kriminalne grupe. Za Zvicerom, naveli su, raspisali su poternicu.

Ubistva

Sumnja se da je Zvicer naručio ubistvo navodno „škaljarca“ Milića Minje Šakovića, čija je likvidacija sprečena u martu, zahvaljujući holandskim vlastima koje su obavestile crnogorske kolege da se priprema zločin, koji su nakon toga uspeli da identifikuju osumnjičene izvršioce i uhvate ih pre nego što su pokušali da nameru sprovedu u delo.

Kavački klan u sukobu je sa škaljarskom grupom, a rat između njih na ulicama Beograda bukti još od 2015. godine. I jedan i drugi klan su aktivno učvršćivali svoje veze s vođama srpskog podzemlja i tako u velikoj meri preselili svoj sukob na ulice Beograda.

Prošle godine rat je dodatno eskalirao, kada je u januaru likvidiran na Novom Beogradu, Marko Vuković (41), kum Radoja Zvicera. Za njegovo ubistvo, kako se sumnja, plaćen je Nišlija Petar Jovanović, koji je samo nekoliko meseci kasnije, u Ukrajini pokušao da ubije i Zvicera. Napadači su tada na vođu „kavčana“ otvorili vatru dok je džogirao ispred zgrade u kojoj živi, primio je nekoliko hitaca, ali je atentat preživeo.

Slobodan Kašćelan Foto: Privatna arhiva

Ubrzo je kavački klan uzvratio udarac, pa je u Beogradu u avgustu bez traga nestao Goran Veličković Goksi, vođa Partizanove navijačke grupe koju je osnovao sa Milošem Kimijem Radosavljevićem, koji se u operativnim podacima povezuje sa škaljarskim klanom.

Samo dva meseca kasnije nestao je i navijač Crvene zvezde Lazar Vukićević (31). Prema sumnjama, iste noći u Srbiji su nestali i Crnogorci Adis Spahić i Damir Hodžić. Kako navode crnogorski mediji, Hodžić je bio jedan od najbližih saradnika, takođe prošle godine ubijenog Alana Kožara, jednog od vođa „škaljaraca“. Sumnja se da su Vukićević, Spahić i Hodžić nestali iste noći. Prema nezvaničnim informacijama, Vukićević se pre nestanka telefonom čuo upravo s Hodžićem. Sumnja se da iza njihovog nestanka stoji kriminalna grupa Velje Nevolje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar