Damir Okanović
Damir Okanović Foto: N1

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže za N1 da je optužnica koju je Više javno tužilaštvo u Valjevu podnelo protiv Zorana Stojisavljevića i Zorana Drobnjaka, kao i Javnog preduzeća "Putevi Srbije", zbog saobraćajne nesreće novembra 2017. na putu Ub – Lajkovac u kojoj su dve osobe poginule, a jedna povređena - istorijska.

„Kada dođe do nesreće zbog nebezbednog stanja puta, teret se obično svaljuje na vozača jer nije prilagodio brzinu, a putar ostaje bez odgovornosti. Kako vozač ili pešak odgovara za nesreću ako je neko nastradao, tako isto i putar mora da odgovara ako je njihovom greškom neko nastradao“, objašnjava Okanović, a prenosi N1.

Kaže da učesnici u saobraćaju ne smeju ni u jednom trenutku da budu u dilemi kakav je režim saobraćaja i da shodno tome saobraćajna signalizacija mora da bude nedvosmislena.

„Ona mora da stavlja do znanja kakav je režim puta, da li je otvoren ili zatvoren. Koliko je meni poznato, ovde je postojao putokaz koji je ukazivao da treba da skrenuti ka Beogradu, ali taj putokaz nije smeo da bude tu. To je zbog prakse koja je tada postojala da se postavi saobraćajni znak koji nema važenje, a onda se prelepe trakice i stavi taj znak van snage“, objašnjava Okanović.

Dodaje da su vrlo retki ovakvi slučajevi, da je podignuta optužnica protiv Puteva Srbije.

„Ako pogledate zvaničnu statistiku, možete na prste jedne ruke naći da je podignuta optužnica protiv upravljača puta, ali treba reći da Putevi Srbije ne upravljaju svim putevima, već samo državnim. Imamo i drastične primere, gde je putar prošao bez ikakve odgovornosti, to je bila je nesreća na državnom putu prvog reda Požarevac-Kučevo, kada je vozač osuđen na dve godine zatvora, zbog toga što je naišao na led, a nije postajalo upozorenje da je led na putu i putari su prošli bez ikakve odgovosnoti. Tom prilikom dve osobe su poginule, a sedmoro je teško povređeno. Tužilaštvo je smatralo da putari nisu odgovorni, iako se pokazalo da ih je policija zvala i obavestila da treba da odu i preduzmu mere, a oni su rekli kako ne mogu u tom trenutku, već za dva sata“, rekao je Okanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar