Eksploziv koji je pronađen u Narodnom muzeju Čačak, predstavlja veliku opasnost jer ukoliko se u blizini sanduka sa njim nalazi bomba postoji mogućnost da se potez digne u vazduh, ocenio je za Nova.rs istoričar Međuopštinskog istorijskog arhiva Čačak, Goran Davidović.

Davidović objašnjava da je bombardovanje bilo oktobra 1941.godine, kada je grad oslobođen.

Pročitajte još:

„Dakle, te prve sedmice po oslobađanju Nemci su gađali Čačak. Tada je oštećen deo Ekonomske škole i Načelstva“, kazao je on.

Davidović navodi da je video obe bombe i kockice eksploziva, kao i eksploziv i upaljače.

„Pretpostavljam da je to zakopano prilikom povlačenja Nemaca, nije uništeno, a proizvedeno je 1943. godine“, objasnio je istoričar.

Prema njegovim rečima, na tom mestu godinama niko nije istraživao, nalazi se u blizini zatvora, ali na sreću nije bilo eksplozije ni žrtava.

„Sa druge strane, ako se utvrdi da je drugo poreklo eksploziva i bombe, znamo da je Sovjetska armija učestvovala u oslobođanju Čačka trećeg decembra 1944. godine. Crvena armija je gađala Kaćušama, ali sumnjam da je to u pitanju. Diskutabilno je da je to stiglo na taj deo“, istakao je Davidović.

Muzej Foto:Arhiva

On je naglasio da treba ostaviti stručnim licima da rade svoj posao.

„Trebalo je, pre svega, to odraditi detektorima za otkrivanje jer je bilo ratnog dejstvovanja“, zaključio je Davidović, dodajući da je vrlo interesantno zašto su to zakopavali, jer nikome nije jasno šta su hteli time da postignu.

BONUS video: Bomba na Karaburmi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar