Narodni muzej Čačak

U dvorištu Narodnog muzeja Čačak, tokom jučerašnjeg dana, pronađena eksplozivna naprava koja je zaostala iz ratova koji su zadesili našu zemlju, o čemu je portal Nova.rs već izvestio. Prema rečima direktorke te ustanove kulture, Delfine Rajić, specijalne deminerske jedinice iz Odeljenja za vanredne situacije trebalo bi danas da dođu iz Beograda.

„Oni će nam precizirati za koji je to rat vezano, Prvi, Drugi ili su nešto starije. Oni imaju veće iskustvo u tome. Mesto smo obeležili, a sada možemo samo da pretpostavljamo o kom bombardovanju se, zapravo, radi. Utvrdiće sve činjenice“, rekla je za Nova.rs Rajić

Na naše pitanje da li postoji realna opasnost za ljude, direktorka se nada da nije, iako bomba nije ispaljena. Juče su, podsetila je Rajić, prilikom arheoloških istraživanja, povodom toga što će Čačak biti prestonica kulture 2023. godine radnici pronašli neeksplodiranu eksplozivnu napravu.

Delfina Rajić, direktorka Narodnog muzeja Čačak

„Svakako moramo da budemo obazrivi, ne prilazimo blizu. Prostor je ograđen i nadamo se da će danas sve to biti rešeno“, zaključila je Rajić za Nova.rs.

Prema podacima istoričara, 1941.godine Nemci su bombardovali zgradu načelstva i Ekonomsku školu pa su, za sada samo pretpostavke, da je bomba iz tog perioda.

Šta kažu u odeljenju za vanredne situacije?

Posebno kritično područje na području Moravičkog okruga je oko reke Zapadne Morave, na levoj i desnoj obali, a naročito ka Ljubiću, baš na teritoriji grada Čačka, kaže naš izvor iz Odeljenja za vanredne situacije.

„Brojna neeksplodirana ubojna sredstva, mahom iz vremena Drugog svetskog rata zaostala od nemačkih i savezničkih bombardovanja, i NATO agresije 1999. godine nalaze se i na području grada pored Morave“, objašnjava naš sagovornik.

Pročitajte još:

Neeksplodirana ubojita sredstva uglavnom pronalaze prilikom izvodenja građevinskih radova, što predstavlja realnu opasnost po meštane.

Naš sagovornik upozorava da ukoliko neko od gradana nađe zaostalu granatu treba odmah da obavesti policiju.

„Nakon toga oni alarmiraju naš Centar za obaveštavanje, a mi informaciju po hitnom postupku prosleđujemo u Beograd, gde postoje timovi koji su zaduženo i jedino stručno osposobljeni za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava“, ističe.

Prema njegovom mišljenju, tih kadrova je malo, pa se ovi timovi svakodnevno nalaze na terenu.

Veliku opasnost predstavlja i to što meštani u seoskim domaćinstvima prilikom renoviranja pomoćnih zgrada pronalaze sakrivene bombe koje je neko od njihovih predaka davno ostavio.

On naglašava da se požari najčešće dešavaju na poljoprivrednim objektima, a prisustvo eksplozivnih naprava u njima može dovesti do tragičnih posledica prilikom intervencija.

„Nije realno očekivati da će se posao pronalaska i uništavanja ovih sredstava brzo završiti, a samo u Čačku na tri lokacije postoji isto toliko avio-bombi zaostalih iz NATO bombardovanja 1999. godine“, naglasio je naš sagovornik ne mogavši da precizira o kom broju se radi.

Inače od 2009. do 2013. godine na teritoriji Moravičkog okruga uništeno je 286 raznih bombi. Samo 2012. uništeno je 13.000 komada na teritoriji Srbije.

BONUS VIDEO: Bačena bomba u selu Čitluk

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar