Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić ukazao da slučaj progona inspektora Slobodana Milenkovića neodoljivo podseća na sudbinu koja je zadesila Antića I njegove kolege kada su ukazivali da kriminalci, predvođeni Veljkom Belivukom, koriste kasarnu u Pančevu za uvežbavanje pucanja. Antić podseća da se isto rukovodstvo u ministarstvu, koje je progonilo njega I kolege, sada nalazi na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Progon Vojnog sindikata Srbije počeo je 2017. godine, podseća Antić, nakon što su najpre tadašnjeg načelnika Generalštaba Ljubišu Dikovića upoznali sa činjenicom da grupa kriminalaca, koju predvodi Belivuk, ulazi u krug pančevačke kasarne I na vojnom strelištu, koristeći vojno naoružanje I municiju, uvežbava gađanje. Kako Diković nije reagovao, Sindikat je podneo prijavu nadležnom tužilaštvu.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Nakon toga, kreće progon Vojnog Sindikata Srbije i mene kao njegovog predsednika, i to od strane administracije tadašnjeg Ministarstva odbrane – Aleskandra Vulina i njegovog sekretara Zorana Lazića na jedan nezakonit način. Ja, zbog izgovorene reči, odnosno uzbunjivanja javnosti, bivam pozivan na disciplinsku odgovornost potpuno neosnovano i nezakonito i nakon toga mi je izrečena disciplinska kazna gubitka čina, Nakon toga, nastavljaju se pritisci koji i danas traju. U sklopu njih, otkaz se izriče i generalnom sekretaru Sindikata”, podseća Antić.

Koluvija sa Vulinom na Jovanjici, Foto Printscreen minrzs.gov.rs

Ono što je interesantno i ono što taj slučaj dovodi u vezu sa slučajem progona policajca Slobodana Milenkovića, kaže Antić, jeste činjenica da je administracija tadašnjeg Ministarstva odbrane bila predvođena Vulinom i Lazićem, koji se danas nalaze na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova. I to nije jedini zajednički činilac.

„Interesantno je da slučaj policajca Milenkovića vodi tužiteljka (Željka prim. aut.) Nikolaidis koja je postupala i u predmetu po krivičnoj prijavi Sindikata kada je u pitanju ova kriminalna grupa. Tada tužiteljka Nikolaidis ništa nije preduzela po pitanju provere navoda VSS, tačnije nikoga nije saslušala sa strane podnosioca krivične prijave, a zatim je prijavu i odbacila“, navodi Antić.

Dodaje da je zanimljivo da u je vezi sa tim navodima, komandant te kasarne u Pančevu tužio Vojni sindikat Srbije i u postupku koji se vodio pred sudom u Somboru izgubio spor, jer je Sindikat dokazao da su navodi istiniti.

Foto Printscreen minrzs.gov.rs

„I sada imamo apsurd gde je jedan deo sudske vlasti, u jednom postupku proverio nekakve navode i činjenice i dokazao ih, a sa druge imamo tužiteljku koja bez ikakvih provera navoda olako odbacuje prijavu u kojoj se ukazuje na ozbiljnu spregu vrha države i kriminalne grupe. Takođe, interesantno je da su svi ti ljudi u vezi sa tadašnjim rukovodstvom Partizana i vrha države, ali i Lazićem i Vulinom za koje svi znamo da su svojevremeno odlazili u Jovanjicu i tamo navodno obrađivali biljke koje su zasađivane“, kaže Antić.

Zbog svega ovoga kaže da ne može da očekuje da će Milenković biti zaštićen od strane MUP jer smatra da su Vulin I Lazović u direktnoj sprezi sa kriminalnom grupom na koju je Milneković ukazao i koju je pokušao da procesuira.

Novica Antić, vojni sindikat Srbije
Novica Antić Foto: Vojni sindikat Srbije

„Smatram da ovde jedino javnost može da izvrši pritisak da se Milenković zaštiti da ne bi prošao kao što sam prošao ja i generalni sekretar Vojnog sindikata u Srbiji“, podvlači Novica Antić.

“Tužiteljku izuzeti iz ovog predmeta”

Antić smatra da su samo ove činjenice na koje je ukazao dovoljne da tužiteljka Nikolaidis bude izuzeta iz ovog predmeta, te da su te indicije dovoljne da se u slučaj uključi Tužilaštvo za organizovani kriminal i sama republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac.

Podsetimo, inspektor Milenković se ponovo našao u žiži javnosti nakon što ga je prilikom jednog intervjua pomenula bivša sekretarka MUP Dijana Hrkalović. Želeći da odgovori na navode u kojima ga je pominjala Hrkalovićeva, zatražio je od MUP dozvolu da se obrati javnosti, ali je pre odgovora stigao poziv Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da, u svojstvu građanina, obavi razgovor u vezi tih navoda.

Bonus video: Inspektor Slobodan Milenković na razgovoru u Tužilaštvu 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare