Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Vojska srbije/Darimir Banda, Antonio Ahel/ATAImages

Zamenica višeg tužioca Željka Nikolaidis, koja je 2016. obustavila istragu o zloupotrebama streljane u pančevačkoj kasarni, na kojoj su uvežbavali pucanje Veljko Belivuk, Sale Mutavi i Nenad Vučković Vučko, bivši partner Dijane Hrkalović, sada je angažovana na ispitivanju optužbi koje je upravo Hrkalović iznela na račun inspektora koji je razotkrio narko-plantažu Jovanjica

Inspektor Slobodan Milenković, načelnik Četvrtog odeljenja beogradske policije, koji je razotkrio najveću narko-aferu u državi i uhapsio vlasnika imanja Jovanjica Predraga Koluviju, juče se odazvao pozivu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koje ispituje tvrdnje bivše državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović da je on narko-diler.

Kako saznaju novine „Nova“, inspektora Milenkovića ispitivaće zamenica višeg javnog tužioca Željka Nikoilaidis, koja je pre nekoliko godina, između ostalog, vodila propalu istragu protiv dvojice pripadnika Vojske, koji su osuđivanim kriminalcima Veljku Belivuku i Aleksandru Stankoviću, kao i Nenadu Vučkoviću Vučku, bivšem partneru Dijane Hrkalović omogućili da nelegalno koriste streljanu u pančevačkoj kasarni „Rastko Nemanjić “ i uvežbavaju pucanje, 2016. godine.

Slobodan Milenković Foto: E-Stock_Nenad_Milosevic

Milenković se juče odazvao pozivu, ali je po dolasku zatražio odlaganje ispitivanja jer njegov advokat nije mogao da bude prisutan. U kabinetu tužiteljke Nikolaidis, zadržao se nekoliko minuta, a po izlasku iz Palate pravde nije želeo da daje izjave, već je samo kratko odgovorio novinarima da je sve proteklo profesionalno.

Kako za list „Nova“ otkriva dobro obavešten izvor iz Palate pravde, inspektor Milenković je ipak morao malo da „posedi“ kod tužiteljke u kabinetu, pre nego što je zakazala novi termin za ispitivanje.

„Ona je nekoliko puta izlazila iz kabineta u hodnik kako bi telefonirala, što je krajnje neobično kada unutra sedi neko koga ste pozvali na ispiutivanje. Bilo je više nego očigledno da joj neko direktno šalje instrukcije šta treba da radi jer verovatno nije računala na to da će biti zatraženo odlaganje. Očigledno da je dobila zelenoi svetlo da odloži ispitivanje jer je vrlo brzo posle poslednjeg povratka s telefoniranja, inspektor napustio njen kabinet “, kazao je za „Novu“ dobro obavešten izvor.

Inače, tužiteljka Nikolaidis javnosti je poznata iz još jednog slučaja, koji je okončan podjednako misteriozno kao što je i vođen.

Veljko Belivuk Velja Nevolja
Veljko Belivuk Foto:Pedja Milosavljevic / AFP / Profimedia

U pitanju je bio postupak koji je 2017. vođen pred Osnovnim tužilaštvom u Pančevu, a koji je pokrenut po krivičnoj prijavi Vojnog sindikata protiv brigadnog generala Zoran Veličkovića i potpukovnika Dejana Nikolića. Sindikat je njih dvojicu teretio da su omogućili osobama iz kriminogene sredine da koriste strelište kasarne u Pančavu i uvežbavaju pucanje.

Te osobe bile su Veljko Belivuk, Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, pripadnik Žandarmerije Nenad Vučković Vučko, kao i sekretar Vlade Novak Nedić. Istragu je vodila upravo tužiteljka Željka Nikolaidis, koja je nakon pola godine odbacila prijavu zbog nedostatka dokaza. Ispostavilo se da su dokazi, kojih je bilo i više nego dovoljno na početku istrage, jedan po jedan nestajali iz predmeta te da na kraju nije ni bilo moguće nastaviti postupak ili podići optužnicu.

Portal Krik, objavio je tada da su iz knjige koja se vodila na prijemnici kasarne „Rastko Nemanjić“ nestale dve strane, a snimci kamera presnimljeni. Svedok je ispričao da je jedan od „gostiju“ tj Vučko, bio pripadnik Žandarmerije Nenad Vučković, (u to vreme partner državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović, prim. aut), kao i da je do kasarne dolazio u kolima sa zatamnjenim staklima u kom su bili Stanković i Belivuk.

Nenad Vučković Vučko Foto: Privatna arhiva

Nikolaidis se pominjala u još jednom slučaju koji je izazvao nezapamćenu aferu u Osnovnom tužilaštvu u Pančevu. Ovaj put nisu nestali dokazi, već prvostepena osuđujuća presuda protiv hirurga pančevačke Opšte bolnice dr Aleksandra Ivice, kom se sudilo za nesavesno lečenje pacijentkinje Marijane Jojkić.

Naime, Nikolaidis je nakon prvostepene osude dr Ivice i kazne koja je bila ispod zakonskog minimuma, propustila rok za podnošenje žalbe Apelacionom sudu u Beogradu, jer je pismeni otpravak presude misteriozno „zagubljen u pisarnici tužilaštva“, odnosno nije na vreme prosleđen njoj koja je trebalo da sastavi i pošalje žalbu. Ovaj dokazani nemar zapečatio je sudbinu postupka protiv dr Ivice koji je kasnije oslobođen, dok je paradoksalno bolnica označena krivom i primorana da plati milionsku odštetuz.

Epilog ovog, ali i slučaja iz pančevačke kasarne bili su gotovo istovremeni, a nedugo zatim, tužiteljka Nikolaidis je izabrana za zamenicu beogradskog Višeg tužilaštva, gde je potom raspoređena u posebno odeljenje za borbu protiv korupcije.

Bonus video: Inspektor Slobodan Milenković na razgovoru u Tužilaštvu 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare