Foto: Facebook/Vladan Grahovac

Ikonopisac Vladan Grahovac (27) iz Raške, koji je optužen da je u noći između 31. avgusta i 1. septembra 2019. godine sa nožem i čekićom, i iz koristoljublja, ubio Jelicu Tatarovski (82) iz Niša, priznao je krivicu za ovo delo.

Grahovac je juče, na početku suđenja pred Višim sudom u Nišu, izjavio da mu se i ranije dešavalo da ima rupe u sećanju kada meša alkohol i narkotike, te da ne isključuje mogućnost da je još nekoga ubio u takvom stanju.

“Kriv sam, ne mogu da osporim forenzičke dokaze jer sam i sam studirao medicinu i znam šta znače. Jako mi je žao, jer ovo nije u opisu moje ličnosti. Dugo sam bio hipik u mladosti i pacifista i ljudski život mi je nešto najsvetije. Sve ovo nisam ja učinio, krivac je moj otac koji me je maltretirao od detinjstva, zbog čega sam imao psihičke probleme”, rekao je Grahovac na početku iznošenja odbrane.

On je potom sve u sudnici šokirao svojom izjavom da je možda još nekog ubio.

“Moj odnos sa Jelicom, koju sam znao iz zgrade dok sam studirao u Nišu, bio je dobar. Bacao sam joj đubre, pomogao oko kućnih poslova, nisam imao povoda da joj učinim nešto loše. Ne znam kako sam se uopšte našao u Nišu. Kada sam saznao da sam HIV pozitivan, pošao sam u Beograd na pregled, ali ne znam zašto sam ušao u autobus za Niš. Odlučio sam da se vidim sa bivšim partnerom i drugaricom, ali su odbili, što me je razočaralo. Uzeo sam enormnu količinu alkohola i marihuane, u kombinaciji sa drogom “dži” koja izaziva agresiju. Hteo sam da se ubijem skokom sa solitera i tu nastaje prekid filma. Sećam se samo da sam u autobusu za Beograd sa zamotanom rukom. Ni na kraj pameti mi nije palo šta se desilo. I ranije mi se dešavalo da imam crne rupe u sećanju kada pomešam alkohol i narkotike. Možda sam ranije još nekoga ubio u takvom stanju, a da se ne sećam”, rekao je optuženi, kako prenosi portal Blic.rs.

Optuženi je potom ispričao da je tokom detinjstva zlostavljan, odnosno da ga je otac tukao, kao i da ga je očev prijatelj silovao.

“Otac me je najstrašnije prebijao i za najmanju sitnicu. Uhvatio bi me za mošnice i vrat i bacio od zid, batine su bile toliko strašne da bi od udaraca kožni kaiš pucao, lomila se metalna kopča o moju glavu. Sa 10 godina sam prvi put pokušao da se ubijem skokom sa zgrade. Posle toga su mi našli potencijalnu šizofreniju, ali je otac odbio da me vodi na lečenje”, rekao je optuženi.

Žrtva Jelica Tatarovski Foto: Privatna arhiva

Grahovac je ispričao i da ga je otac maltretirao i kada je saznao da je homoseksualac. Kako je naveo, ubrzo nakon svega ovog počeo je da pije i da se drogira, a na kraju se odao i prostituciji.

On je odgovarajući na pitanja tužilaštva istakao da ne zna odakle mu nož i čekić i zašto ih je poneo sa sobom.

Podsetimo, zločin se dogodio u stanu ubijene starice na Bulevaru dr Zorana Đinđića u Nišu, u noći između 31. avgusta i 1. septembra prošle godine. Grahovac je te večeri došao do Jelicinog stana, koju je poznavao odranije jer je tokom studija živeo u zgradi. Pokucao je, a kada mu je nesrećna žena otvorila vrata, rukama ih je odgurnuo i počeo da je brutalno tuče. Osumnjičeni se tereti da je staricu ubio sa 26 uboda nožem i osam udaraca čekićem.

Čuvala novac za sahranu

Na jučerašnjem pretresu svedočila je i Maja Marković, ćerka Jeličine bratanice Dobrile Milutinović, koja se o njoj starala.

“Baka je bila dobra žena koja je svakome pomagala koliko je mogla i nije zaslužila takav kraj. Bolovala je od Parkinsonove bolesti, teško se kretala. Iz njenog stana nestala su tri novčanika i jedna torba u kojoj je držala novac”, rekla je ona i dodala da je znala da Jelica ima još 10.000 evra u jednom neseseru, koji je nađen u kući sa parama, kao i još 2.000 evra koje je čuvala u špajzu za sahranu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare