Igor Stanojević Foto:N1

Igora Stanojevića, člana Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), dopisnika kulturnog dodatka Politike i selektora festivala dokumentarnog filma BELDOCS, privela je sinoć policija tokom nereda u Beogradu, kod Tašmajdanskog parka, a kako za Nova.rs kaže njegova verenica, nju je o tome obavestio policijac, dok se ona lično nije čula sa njim.

Stanojević je priveden sa akreditacijom NUNS-a, bez kršenja zakona i pružanja otpora, a branilac nije dobio pristup privedenom.

Kako za portal Nova.rs objašnjava njegova verenica, Ana Marija Grbić, poslednju informaciju koju ima jeste da je sedeo na klupi u Tašmajdanskom parku.

„Posle toga, kod Pravnog fakulteta, u grupi od 20-ak ljudi, koji su držali sat vremena, tu je bio uhapšen. Kasnije su ga odvezli valjda u Zemun, nije mi jasno zašto tamo, a ja sam angažovala branioca. On je dobio pravo na poziv, ali iz nekog razloga je mene zvao policajac, da mi kaže kako je on dobro, i da ne može da mi kaže da li on ima pravo na advokata, i kad on može da dođe“, kaže Grbić.

Ona navodi da je advokat saznao da je on sigurno tamo, i da će oko 16 sati biti zakazano po hitnom postupku da idu na prekršajni sud.

„Taj prekršajni sud ne isključuje zatvorsku kaznu, zato sam se toliko uplašila“, navodi Grbić.

Ana Marija kaže da je saznala da će biti uhapšen tokom tih sat vremena, dok je bio na ulici.

„Tada nije znao da će biti priveden. Imao je kod sebe novinarsku legitimaciju, i da je pokazao ali da oni nisu reagovali, te da činilo mi se da nema nikakvih informacijama. Nije razgovor dugo trajao, nije znao da će ga privesti niti da će ići. Rekao mi je da je dobro tada“, kaže ona.

Osim poziva policajaca oko 3, pola 4 ujutru i obaveštavanja da je dobro i da je priveden, i kako je to pritvor od 48 sati, jedino je što je ona čula, dok sa njim nije razgovarala.

„Pretpostavljam da je njegovo pravo bilo da obavi poziv sa mnom. Branilac je otišao tamo ali ga nije video, jer je verovatno mnogo ljudi tamo, ali se upisao da je njegov branilac, i sada će otići u prekršajni sud da ga brani“, kaže Grbić, koja kaže da će advokat tek na sudu videti Ivana.

Saopštenje Beldocs-a

Igor Stanojević, selektor Beldocs festivala, član NUNS-a, filmski kritičar i saradnik novina „Politika“, uhapšen je sinoć na demonstracijama u Beogradu.

„Igora je policija uhapsila sinoć oko ponoći ispred Pravnog fakulteta, i pored novinarske legitimacije, držala ga pod prisilom više od sat vremena da leži na asfaltu, da bi ga odvezla zajedno sa grupom uhapšenih građana u nepoznatom pravcu. Porodica je angažovala advokata kome nije dozvoljeno da vidi Igora i posavetuje se sa svojim klijentom, kao ni da se uveri u njegovo trenutno zdravstveno stanje“, navode iz Beldocs-a.

Igor Stanojević Foto: promo/Beldoks festival

Tim Beldocs festivala nezvanično saznaje da će Igor biti izveden pred Prekršajni sud, i od nadležnih traži da obelodane informaciju gde se Igor Stanojević nalazi, kao i da mu omoguće kontakt sa porodicom i advokatom.

Takođe, Beldocs festival apeluje na nadležne da oslobode Stanojevića svih sumnji i mogućih optužbi, imajući u vidu da je reč o novinaru, koji je bežeći od suzavca presretnut i savladan od strane policije, a potom i bezrazložno priveden.

Igor Stanojević do sada nije hapšen, i nema kriminalni dosije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar