Foto:Nemanja Jovanović

Izjava Igora Jurića da prikuplja dokaze protiv jednog poznatog političara koji je pedofil, a potom i javni poziv predsednika republike Aleksandra Vučića "da otkrije o kome se radi jer će taj odmah biti uhapšen", uzbunila je javnost, ali i podelila mišljenja. Dok se se jedni dive hrabrosti ovog Subotičanina i istovremeno pitaju ko je misteriozni političar, drugi su sigurni da su Jurić i njegova fondacija, ponovo iskorišćeni u predizborne i propagandne svrhe vladajuće stranke.

Igor Jurić je još početkom godine izjavio da ima spisak uticajnih ljudi u Srbiji koji su pedofili, ali da ne može da otkrije njihova imena jer za to nema dovoljno dokaza. Nekoliko dana kasnije, uhapšen je poznati srpski stilista Srđan Šveljo zbog sumnje da je zlostavljao maloletnike, dok je pre pet dana kao bomba odjeknula vest o hapšenju poznatog lekara Šandora Takača iz Novog Sada, zbog obljube maloletnice. Obojica osumnjičenih navodno su bili na Jurićevom spisku, iako je javnost sve vreme iščekivala hapšenje neke „krupnije zverke“.

Taman kada je zavladalo mišljenje da od hapšenja moćnika neće biti ništa, Jurić se pojavio na programu jedne televizije, gde je ponovo govorio o političaru sa svog spiska, tvrdeći da zbog nedostatka dokaza ne može da otkrije o kome se radi. Za razliku od prethodnog, ovog puta se u sve uključio i predsednik Vučić koji je pozvao Jurića da, iako za to nema dokaze, javno kaže o kome se radi, kao i da će taj (bez dokaza, prim.aut.) biti odmah uhapšen. Sve to stvorilo je utisak u javnosti da se Jurić, svesno ili ne, ponovo našao u centru propagandne mašinerije vladajuće stranke.

Da li je Jurić prerano izašao u javnost sa ovim tvrdnjama, da li treba da reaguje tužilaštvo i kakvi su to dokazi koji su dovoljno jaki da se neka osoba javno obeleži kao pedofil, ali ne i pred sudom, samo su neka od pitanja na koja su, za portal Nova.rs pokušali da odgovore poznati pravnici.

Foto: N1

Gordana Božilović-Petrović, bivša sudija, a danas advokat i profesor na Fakultetu za diplomatiju i bezbednost kazala je da su Jurićeve optužbe veoma ozbiljne, kao i da nije isključeno da je u pitanju politički marketing.

„Da je neko pedofil, možete da tvrdite samo ako je pravosnažno osuđen za to delo, a ne da o tome javno govorite bez ikakvog dokaza. U trenutku predizborne kampanje, nije neverovatno da se koristi svako moguće sredstvo. Ružno je baviti se ovako niskim udarcima. Bez obzira ko iznosi ovakve optužbe, one moraju prvo da se dokažu“, kazala je Božilović- Petrović.

Na pitanje da li bi tužilaštvo moralo ovim da se pozabavi i zašto dosad nije reagovalo, Božilović – Petrović je dodala da „verovatno imaju ozbiljnijeg posla“.

Foto: N1

Slično mišljenje ima i advokat i bivši koministar policije Božo Prelević.

„Najpre mislim da ovde nije reč o jednom političaru, već o više njih. Ali, izjaviti za nekog da je pedofil tek tako, ravno je kazni. U ovom političko-estradnom cirkusu je očigledno sve moguće. Tako je došlo i do menjanja zakona“, smatra Prelević, aludirajući na nedavnu promenu zakona i uvođenje doživotne robije za ubice i silovatelje dece, u javnosti poznatog po imenu Jurićeve ubijene ćerke Tijane.

„Od početka sam bio protiv toga, jer je iza svega krije politička pozadina. Jurić misli da vodi bitku, ali, trenutna vlast mu je dala pravo da to radi.  Vučić se uvukao u sve pore, preuzeo je ingerencije vlade, zdravstva, pravosuđa, kućnih saveta…“, smatra Prelević.

Igor Jurić se juče oglasio u nekim beogradskim medijima novodeći da upravo ubeđuje oca zlostavljanje devojčice da se oglasi u javnosti, a za Nova.RS je rekao da je zahvalan javnosti i predsedniku Vučiću na podršci i što veruju u njegov rad.

„Na rešavanju ovog slučaja radi se svakodnevno i vrlo ozbiljno . Kada budemo imali dokaze dovoljne da zadovoljimo pravdu i čoveka osudimo, javnost će biti upoznata sa njegovim identitetom. To obećavam ja, Igor Jurić, rekao je za naš portal Igor Jurić.