Potraga, reka Sava, policija, Savski kej, reka Sava, Matej Periš, nestao
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nedelju dana od nestanka Splićanina Mateja Periša (27), dok potraga na rekama i obalama traje, novih zvaničnih informacija nema. Poslednje saopštenje dao je u četvrtak Nenad Stefanović, viši javni tužilac u Beogradu.

Njegova izjava usledila je nakon izjave Veljka Mijailovića, predsednika Policijskog sindikata Srbije, o narkoticima koje su navodno imali mladići iz Splita koji su došli u Beograd 30. decembra. Prema tim njegovim saznanjima, Mijailović pretpostavlja da je i Matej Periš konzumirao opijate, a sve se zasniva na „tragovima narkotika koji su pronađeni u kombiju“ sa kojim su Splićani došli, piše Slobodna Dalmacija.

S druge strane viši tužilac Stefanović izjavio je kako su „u cilju pronalaska nestalog, donete naredbe za izuzimanje snimaka sigurnosnih kamera, kao i naredbe za veštačenje DNK profila s mesta gde je mladić viđen poslednji put“. Pritom, tužilac nije spomenuo nikakvo toksikološko veštačenje koje je neophodno da bi se utvrdila eventualna prisutnost opojne droge.

Treba napomenuti i to da je u saopštenju istakao važnost zvaničnih izvora.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Više javno tužilaštvo u Beogradu jedini daju i davaće zvanične informacije o potrazi za nestalim državljaninom Hrvatske Matejem Perišom. Sve druge informacije koje se pojavljuju u medijima nisu zvanične, niti potvrđene, jer ovo tužilaštvo u saradnji s MUP-om aktivno učestvuje i usmerava potragu za nestalim mladićem“, izjavio je Stefanović.

Nenad Stefanović Foto: Medija centar

S kojim ciljem Veljko Mijailović plasira informacije o konzumiranju droge, za sada nije jasno, ali veoma detaljno je izneo pretpostavke o tome šta se i kako se konzumiralo, te na koji način opijati deluju. Tvrdio je i kako su Splićani drogu doneli sa sobom, isključivši mogućnost da su je kupili ili dobili u Beogradu, možda i u samom u klubu u kojem su bili kobne večeri.

Nije poznato je li sproveo istragu o tome paralelno s merama potrage ili pretpostavlja. Isto tako je naglasio kako su od Matejevih prijatelja od početka istrage dobijali „rezervisane informacije“. Ukratko prepričano, proglasio ih je osobama sklonim uživanju droga i lažljivcima, a ponašanje Mateja Periša pripisao je uticaju alkohola u kombinaciji sa drogom.

Matej Periš Foto: MUP Hrvatske

Njegova izjava ne bi bila neobična da je Matej Periš počinilac krivičnog dela ili kriminalac sa dosijeom koji se našao u sukobu sa policijskim službenikom. Funkcioneri sindikata istupaju, naime, uvek kako bi obranili svoje članstvo i pojasnili policijska ovlašćenja u slučajevima kada se sumnja na njihovo prekoračenje.

U ovom slučaju Veljko Mijailović govori o Mateju Perišu, koji je žrtva i koji ni na koji način nije ugrozio nijednog policajca i nijednog nedužnog građanina, iznoseći podatke koji na njega bacaju negativno svetlo zbog navodnog načina života.

Šta je time Veljko Mijailović hteo postići, ostaje nejasno, ali ono o čemu on govori je poznato pravnim terminom kao „doprinos žrtve“ i često se koristilo, na primer, u slučajevima seksualnog nasilja kada se smatralo da je žena izazvala odećom i ponašanjem silovatelja. Isto tako iz njegovih navodno saosećajnih reči možemo zaključiti da Matej Periš i nije sasvim nevina žrtva nesrećnih okolnosti te noći.

Srećom, on je tek jedan policajac koji govori o stvarima za koje nije nadležan, nasuprot brojnim policajcima MUP-a Srbije koji učestvuju u potrazi od prvog dana i ne dovode u pitanje „doprinos žrtve“. S druge strane, ako znamo da čelnici Sindikata istupaju kako bi zaštitili svoje članstvo, pitamo se koga štiti Veljko Mijailović pričajući o neprikladnom ponašanju Splićana.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Jesu li tokom primanja prijave o nestanku i kasnije istrage napravljeni propusti s kojih grčevito želi skrenuti pažnju? O tome postoji nekoliko informacija koje su isplivale u javnost, ali do danas nismo upoznati jesu li proverene.

Tu je, na primer, podatak o službenoj prijavi nestanka u 18 sati 31. decembra, ali izgleda da su Splićani već tokom jutra obavestili policiju da je Matej izašao iz kluba. Nadalje, baratamo podatkom kako su Splićani pušteni kući nakon poligrafskog ispitivanja i testiranja.

Međutim, nije poznato ko je još prošao isti tretman. Je li se na isti način utvrđivala istinitost izjava osoblja i ostalih gostiju kluba „Magacin“, bivši „Gotik“, ili se njima veruje na reč? Nema takođe ni jednog snimka nadzornih kamera ili mobilnih telefona iz kluba ili ispred kluba.

Sav snimljeni materijal koji je izašao na svetlo dana je daleko od navedenog lokala. Ako se već smatra da događaji u klubu nisu ključni za istragu, zar bar snimke samog izlaska mladića iz Splita te situacije pred lokalom ne bi mogle ukazati na razlog zbog kojeg je Matej Periš produžio prema gradskim ulicama umesto da se vrati unutra.

O tome sindikalac Mijailović nije rekao ni reč, iz nekog razloga apsolutno i potpuno siguran da uzrok izlaska iz kluba i nestanka mladića nije neki spoljni faktor, već isključivo način života žrtve.

BONUS VIDEO: Rekonstrukcija kretanja nestalog Splićanina

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare