Foto: Printscreen/YouTube/B92

Zagrebački Večernji list objavio je tekst o tome da je zagrebački Županijski sud obustavio izdržavanje zatvorske kazne glavnom likvidatoru "zemunskog klana" Sretku Kaliniću, koji već izdržava višegodišnju zatvorsku kaznu u Srbiji zbog učestvovanja u ubistvu srpskog premijera Zorana Đinđića i serije likvidacija na beogradskim ulicama, po čemu je "zemunski klan" ostao upamćen na vrhuncu svoje moći 2001, 2002, pa sve do marta 2003 godine.

Zagrebački Županijski sud 24. avgusta 2010. godine osudio je Sretka Kalinića na 18 meseci zatvora zbog falsifikovanja hrvatskih pasoša, koji su posle hapšenja pronađeni u stanu u kome se krio pre nego što se sukobio sa drugim članom zemunskog klana Milošem Simovićem. Ta presuda postala je pravosnažna 12. novembra 2010. dok je Kalinić već bio mesecima iza rešetaka u pritvorskoj jednici Specijalnog suda u Beogradu.

Kalinić je osuđen na jedinstvenu kaznu od 18 meseci zatvora, odnosno tačno onoliko koliko je u optužnom predlogu tražilo tužilaštvo. Sudija je obrazlažući presudu naveo da je nesporno utvrđeno da je Kalinić počinio dela za koja se tereti i to na temelju njegovog priznanja i grafološkog veštačenja. Kalinić je optužen da je koristio dva hrvatska pasoša na ime Drage Cesara i Milivoja Mandića.

Foto: Printscreen/YouTube/B92

Inače reč je originalnim hrvatskim pasošima koji su izdati uz pomoć originalnih dokumenata Cesara i Mandića na koje je Sretko Kalinić stavio svoju sliku. Pasoš na ime Cesara izvadio je 25. avgusta 2006. u Policijskoj upravi zagrebačkoj, dok je pasoš na ime Milivoja Mandića izvadio 25. januara 2009 u jednom od hrvatskih konzulata u BiH. Za putovanje je najčešće koristio Cesarov pasoš koji je bio pun pečata Italije, Holandije, BiH, Španije. Njegovo poslednje putovanje bilo je u Italiju u kojoj je boravio četiri meseca.

Na saslušanju u policiji Drago Cesar je izjavio da nema pojma odakle Kaliniću njegov pasoš, jer on nikada pasoš nije ni vadeo, niti je bilo gde putovao izvan Hrvatske.

Inače, Kalinića je hrvatsko pravosuđe odmah posle izricanja nepravosnažne presude izručilo Srbiji i on je avionom Vlade Srbije i u pratnji pripadnika SAJ -a izručen Srbiji. Uprkos svim poznatim detaljima, ovih dana zagrebački Županijski sud zbg zastarevanja obustavio je izdržavanje zatvorske kazne Sretku Kaliniću, piše Večenji list.

Foto: Printscreen/YouTube/B92

Naime, ovaj hrvatski medij podseća i da je Sretko Kalinić, koji je inače rođen u Hrvatskoj bio i prvi hrvatski državljanin koji je bio izručen Srbiji, na osnovu sporazuma koje su dve države zaključile odmah posle saznanja da se odbegli pripadnici zemunskog kalna kriju u Hrvatskoj.

Klupko o Zemuncima koji su se skirvali u Hrvatskoj počelo je da se odmotava kada je ubijen Cvetko Simić i kada je došlo do međusobnog obračuna Kalinića i Simovića, posle čega su oba završila u srpskom zatvoru.

Inače, za Kalinićem je 12. marta 2012. bila raspisana i poternica, jer je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu, iako ga je to isto pravoduđe izručilo Srbiji i znalo da se Kalinić nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar