Dijana Hrkalović i Vladimir Đukanović
Dijana Hrkalović i Vladimir Đukanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs/E-Stock/Dušan Milenković

Dva dana uoči početka suđenja, bivšoj državnoj sekretarki MUP Dijani Hrkalović trojica njenih advokatakoji je zastupaju od hapšenja, otkazali su joj punomoćje, a u sudnici Specijalnog suda od sutra će se u ulozi njenog branioca naći narodni poslanik SNS Vladimir Đukanović - naprednjački advokat po pozivu i specijalista za odbranu partijskih kadrova i režimskih saradnika.

Činjenica da je Hrkalović samo dva dana uoči suđenja promenila advokata, ali i načinila impozantan izbor novog, jasno ukazuje da je državni vrh konačno shvatio da ne sme stvari da prepusti slučaju i dozvoli Hrkalović da sedne na optuženičku klupu ili stane za govornicu mesec dana uoči izbora, bez njihove kontrole.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Po već viđenom scenariju, u tom trenutku, na scenu stupa upravo Đukanović, u svojoj razrađenoj ulozi advokata za kontrolu štete, koju uvežbava godinama unazad. Tako je najpre izigravao advokata Andreja Vučića, brata predsednika republike u parnici koju je pokrenuo protiv Miroslava Aleksića iz Nove stranke, koji ga je javno povezao sa Jovanjicom, najvećom narko-plantažom u Srbiji. Koliko je često boravio u sudnicama i sudovima, videlo se iz onog čuvenog snimka na kom nije znao kroz koja vrata treba da prođe u zgradi suda.

Potom je briljirao u odbrani vlasnika Jovanjice Predraga Koluvije, “uglednog privrednika” i člana državnih delegacija koje su zajedno s predsednikom države putovale po svetskim sajmovima privrede. U ovom slučaju, Đukanović je otišao i korak dalje transformacijom iz advokata u reportera, kada je u svojoj autorskoj emsiji intervjuisao Koluviju, dajući mu priliku da pred milionskim auditorijum opere svoje odnose sa državnim vrhom i narko -plantažom, što je od starta bilo nemoguće.

Na posletku, angažovan je i kao branilac bivšeg predsednika Palilue Aleksandra Jovičića, optuženog za zloupotrebu položaja u poslovima nelegalne gradnje. I Jovičić I Koluvija zasigurno su mogli da dodatno iskompromituju vlast nakon hapšenja, pa je prisustvo režimskog kontrolora bilo, iz ugla vlasti, u potpunosti opravdano.

“Jasno je da se postupa po istom receptu u slučaju Hrkalović, koju treba sprečiti da ispriča u sudnici bilo šta što bi moglo da ugrozi rejting predsednika. Uprkos naporima, vlast nije uspela da zataška da je upravo ona bila njihova spona sa huliganima koji su im obavljali najprljavije poslove, a koji sada takođe očekuju suđenje, suočeni sa optužbama za najmonstruoznije zločine.”, kazao je za novine “Nova” dobro obavešten izvor.

On dodaje da je vlasti propao i pokušaj da Hrkalović označi isključivo kao saradnicu bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića.

“Karika poput Dijane Hrkalović nije mogla da postoji u MUP bez znanja čoveka koji je drži apsolutno svu vlast u državi to jest predsednika. Hrkalović je njegov kadar, a postavljanjem Đuke za njenog advokata dva dana uoči suđenja, to je još jednom potvrdio, kaže naš izvor i dodaje:

“Očigledno da je pao određeni dogovor ili nagodba između Hrkalović i Vučića, a u kom sigurno nisu mogla da učestvuju trojica njenih izbornih branilaca, već isključivo partijski kadar. Izlazak Hrkalović na slobodu treba očekivati već od sutra, to jest početka suđenja, dok bi krajnji rok bio dan nakon izbora”.

Inače, Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu (Specijalni sud) zakazalo je za 2. mart početak suđenja bivšoj državnoj sekretarki, kao i još dvojici bivših policijskih funkcionera koji se terete zajedno sa njom.

Optužnim predlogom tužilaštva Hrkalović se tereti zbog dva krivična dela trgovina uticajem u produženom trajanju, zbog čega je tužilaštvo tražilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.
Pored nje na optužnici se nalaze i dva policajaca.

Kako je Đuka blatio Dijanu

U organizovanom i orkestriranom progonu i linču Dijane Hrkalović nakon hapšenja, učestvovao je i njen novopečeni advokat Đukanović. On ju je direktno povezivao sa optuženim vođama zločinačkog klana Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem, tvrdeći da je i ona bila korisnica “skaj” aplikacije koja je razotkrila ovaj klan.

Bonus video: Uspon i pad Dijane Hrkalović

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare