Foto: Promo/Printscreen, Filip Krainčanić/Nova.rs

U mnogim mafijaškim filmovima, uključujući i legendarnog "Kuma", dešava se da bosovi nose belo odelo, a slično se ranije dešavalo i u nekim krajevima Crne Gore, gde su na sahranama nosili bele košulje. Koja je simbolika takve odeće?

Bela odeća jeste možda nepraktična u običnom životu, ali za figure iz podzemlja ima posebno značenje. Zato se često i mafijaški bosovi u filmovima pojavljuju u belom odelu, uprkos svim manama koje takav stil odevanja nosi sa sobom.

Pročitajte još:

Takva je situacija bila i sa likom don Fanučija iz „Kuma“, koji je reketirao brojne trgovce. Fanuči je bio prepoznatljiv po specifičnom izgledu, odnosno načinu odevanja. Nosio je bela odela i beli šešir. Bela boja je zapravo značila da nije sklon smrti niti hapšenju, što bi simbolizovala tamnija boja.

Njega je u filmu ubio mladi Vito Korleone.

Sa druge strane, pojava Dijane Hrkalović u beloj odeći, što je potpuno različit stil u odnosu na njene prethodne odevne kombinacije kada je dolazila u Specijalni sud, zainteresovala je javnost. Vrlo verovatno je da je time htela i da javnosti, ali i nekim određenim osobama, pošalje jasnu poruku. Možda je poruka „da se očistiila od greha“, što bi za nju značilo da je sklopila neki dogovor sa tužilaštvom.

Dok se bela boja u običnom životu vezuje za nevinost, što je možda jedan od motiva Dijaninog izbora garderobe, u kodeksu podzemlja to ima neko sasvim drugo značenje.

Dijana Hrkalović Foto: Antonio Ahel/ATAImages

U mnogim gangsterskim filmovima moćni negativci nose upravo belo odelo, ali ne da bi se predstavili kako neka nevinašca, već da pokažu da su iznad svih, da se izdvoje iz mase i da budu vidljivi u gomili. Iako obučeni u belo, i na neki način markirani, oni time pokazuju da su nedodirljivi, moćni i da im niko ništa ne može.

I u nekim krajevima Balkana, pre svega Crnoj Gori, bela boja nije uvek bila izraz dobrih namera i nevinosti. Poznato je da su prilikom sahrana ljudi koji su ubijeni, neki od rođaka dolaze u belim košuljama i to je bila poruka da sledi krvna osveta. Njima čast nije dozvoljavala da obuku crninu dok ne osvete svog srodnika i tu nameru su pokazivali upravo belim košuljama.

 

BONUS VIDEO:  Dolazak Dijane Hrkalović u Specijalni sud

 

Komentari

Svi komentari (1)