Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović, iako formalno nije osumnjičena ili optužena ni za jedno krivično delo, javno je osuđena u medijima, te je zbog toga podnela tužbe zbog kršenja pretpostavke nevinosti, potvrdio je Hrkalovićkin advokat za "Nova.rs".

„Tačno je da je Dijana Hrkalović tužila medije, sve one koji su proteklih dana izveštavali na takav način da su kršili pretpostavku nevinosti. Uopšte nema reči o tome da li su neki režimski ili ne, svi oni koji su kršili pretpostavku nevinosti su tuženi“, kazao je advokat Nenad Tasić za Nova.rs.

Više dnevnih listova u jučerašnjim izdanjima prenelo je informaciju da je ona onemogućila poligrafsko ispitivanje u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a „nakljukavši“ se lekovima. Iako je opštepoznato da nalazi poligrafa, zbog svoje nepouzdanosti, nisu zakonski prihvatljiv dokaz u sudu, za javnost ono predstavlja ključni dokaz.

Pročitajte još:

Prema rečima Nenada Tasića, advokata koji zastupa bivšu državnu sekretarku i koji je bio prisutan u SBPOK-u prilikom njenog saslušanja, napisi o odbijanju poligrafa predstavljaju nastavak medijske golgote kojoj je Dijana Hrkalović izložena mesecima unazad.

„Apsolutno je netačno da se ona, kako su pisali mediji, nakljukala lekovima da ne bi mogla da bude ispitana. Ona lekove pije već godinama, a taj dan nije ni znala da će biti ispitana, pošto ona nije dobila poziv unapred, već su po nju došli policijski službenici“, naveo je Tasić ranije danas za dnevni list „Danas“. 

On ističe da je Dijana Hrkalović ispitivana na okolnosti da li je imala ikakva saznanja o ugroženosti predsednika Srbije, a tokom razgovora je prihvatila da bude podvrgnuta poligrafskom testiranju.

„Kada smo sišli dole u prostoriju gde se vrše ta ispitivanja, policijski službenik zadužen za sprovođenje ispitivanja postavio je niz rutinskih pitanja koja prethode samom ispitivanju. Kada je na jedno od tih pitanja moja klijentkinja rekla da pije lekove, sam policijski službenik je naveo da sa ispitivanjem ne može da se nastavi. Dakle, on je obustavio ispitivanje“, navodi Tasić za „Danas“, dodajući da je ona saslušana u svojstvu građanina i da nije osumnjičena ili optužena ni za jedno krivično delo.

Advokat Tasić ističe da su mediji nekoliko meseci unazad gotovo svakodnevno iznosili neistine o Dijani Hrkalović, povređujući njeno pravo na pretpostavku nevinosti.

„Ona je zbog toga u prethodnih nekoliko nedelja podnela desetak tužbi protiv više medija po Zakonu o javnom informisanju i medijima“, ističe Tasić. On napominje da nijedan od tih parničnih postupaka još uvek nije počeo, jer procedura nalaže da se nakon podnošenja tužbe tuženoj strani ostavi rok od 30 dana da na istu odgovori.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Podsetimo, Dijana Hrkalović je u kratkom vremenskom periodu bila dva puta saslušana u SBPOK-u. Prvi put u sklopu istrage neovlašćenog prisluškivanja predsednika Srbije, a drugi put u okviru istrage kriminalnih aktivnosti grupe Veljka Belivuka. Ceo taj period mediji, mahom oni koji o njoj nisu pisali ništa dok je bila u ministarstvu, spekulisali su o njenoj odgovornosti za prisluškivanje i saradnji sa Belivukovom grupom.

Dijana Hrkalović je bila jedna od najbližih saradnica bivšeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, a MUP je iznenada napustila 2019. godine navodeći lične razloge. Protiv nje su tokom pet godina koliko je provela u ministarstvu podnete dve krivične prijave.

Jednu je podnelo Nezavisno udruženje novinara Srbije zbog nezakonitog prisluškivanja novinara, a drugu policijski službenici Milan Dumanović i Mladen Trbović, koji su tvrdili da je bivša državna sekretarka organizovala ilegalne akcije policije. Nijedna od ovih prijava nije dobila sudski epilog.

Kokezu poznaje pola grada

Saslušanju bivše državne sekretarka MUP-a Dijane Hrkalović prethodilo je saslušanje predsednika Fudbalskog saveza Srbije Slaviše Kokeze.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Nenad Tasić, advokat Dijane Hrkalović, napominje da se nekoliko pitanja u SBPOK-u odnosilo na to da li ona poznaje Kokezu.

„Međutim, to nije krivično delo. On je funkcioner fudbalskog saveza, njega poznaje pola grada“, naveo je Tasić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare