Dijana Hrkalović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Suđenje bivšoj državnoj sekretarki MUP Dijani Hrkalović pred Specijalnim sudom nastavlja se danas, a njen advokat Vladimir Đukanović pozvao je da se kao svedok, pored ostalih, pozove bivši ministar policije, a sada odbrane Nebojša Stefanović.

Đukanović je na početku suđenja krenuo svoje iznošenje odbrane, rekavši da je ovo politička optužnica.

Vladimir Đukanović i Nebojša Stefanović Foto: Goran Srdanov, Dragan Mujan/Nova.rs

„Osporavam sve navode optužnog predloga, ovo je politička optužnica, koja se zasniva na tome da je neko nekome nešto usmeno naredio, a da niko nije video niti čuo tu naredbu. Ceo optužni predlog napisan je na osnovu iskaza drugookrivljenog, bez ikakvog dokaza. Nijedan svedok iz prvog dela optužnice nije pomenuo prvookrivljenu, već druge koji bi trebalo da bude ne saslušani, nego na optuženičkoj klupi. Bivši ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović morao bi biti na optuženičkoj klupi, a on čak nije pozvan ni za svedoka. Naš predlog je da se pozove za svedoka“, rekao je Đukanović.

Drugi predlog je da bude pozvana bivša viša javna tužiteljka Nataša Krivokapić jer se navodi u optužnici da je njoj rečeno, a vezano za ubistvo Vlastimira Miloševića da se, ako joj nešto nije jasno, obrati ministru unutrašnjih poslova.

Dijana Hrkalović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Takođe, treći predlog Đukanoviće je da se pozove bivši direktor MUP Vladimir Rebić.

Podsetimo, na prethodnom ročištu Hrkalovićeva je rekla da ne priznaje nijedno krivično delo, te potvrdila da će se braniti tokom postupka.

Šušnjićev branilac tražio je da se njegov klijent oslobodi čuvanja obaveze čuvanja podataka operativne obrade kako bi svoju odbranu mogao da iznese u celosti.

Branilac je rekao i da bi Šušnjićeva odbrana „mogla da utiče na prvookrivljenu Dijanu“.

Zamenik tužioca je rekao da ostaje kod svih dokaznih predloga i sve dokaze smatra da su od bitnog uticaja za ovaj slučaj.

Hrkalovićeva je, podsećanja radi, uhapšena zbog sumnje da je trgovala uticajem, između ostalog u slučaju ubistva karatiste Vlastimira Miloševića. Nakon što je decembra prošle godine puštena iz pritvora da se brani sa slobode, samo nedelju dana kasnije, vraćena je u zatvor, a potom se ponovo našla u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor.

U postupku koji se protiv nje vodi u Specijalnom sudu u Beogradu zastupa je funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović, nakon što su njeni dotadašnji branioci, advokati Sead Spahović, Nenad Tasić i Ahmed Delimeđac otkazali joj punomoćje.

Hrkalović je svojevremeno bila najbliža saradnica ministra policije, sada odbrane, Nebojše Stefanovića.

Njen odlazak iz MUP 2019. godine obavijen je velom misterije i do danas nisu poznati razlozi njenog odlaska sa tako visoke funkcije.

Dejan Milenković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Podsetimo, osim nje, za zloupotrebe položaja optuženi su nekadašnji načelnik Službe za specijalne istražne metode Dejan Milenković kao i Milorad Šušnjic, bivši načelnik PU Novi Sad.

Bonus video: Dolazak Šušnjića na suđenje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare