Zatvor
Zatvor Foto:EPA-EFE/Miguel Sierra

Od holivudskog ubistva hicem iz snajpera, preko napada vrelim uljem, noževima i makazama, pa sve do "rafalne paljbe" dezodoransima i drugim higijenskim sredstvima - škaljarci i kavčani nisu birali sredstva da nastave ulični sukob i iza rešetaka spuškog zatvora. Proteklih nekoliko godina ovu kazneno-popravnu ustanovu u Crnoj Gori obeležili su nesvakidašnji incidenti, a jedan takav ponovio se nedavno, kada su osobe za koje se veruje da su bliske kavačkom klanu nasrnule na suparničku ekipu, i to ponovo uljem.

Poslednji u nizu incidenata dogodio se pre nekoliko dana, kada su pritvorenika N. B. napali D. T. i V. D. i to tako što su, videvši da N. B. stoji pored prozora svoje sobe, prosuli vrelo ulje u njegovom pravcu, izvestio je crnogorski Dan.

Napadači, D. T. i V. D. su prilikom prolivanja ulja povredili i sebe, tako da je svoj trojici ukazana medicinska pomoć. Protiv napadača pokrenut je i disciplinski postupak. Pored toga, navodi se i da je su D. T. i V. D. osobe bliske kavačkoj kriminalnoj grupi, dok žrtva pripada suparničkoj grupi.

Spuž zatvor
Foto: N1

Interesantno je da ovo nije prvi napad uljem koji se odigrao iza rešetaka spuškog kazamata. Jula ove godine, u trenutku kada išao na tuširanje, napadnut je pritvorenik Janko Vukadinović koji je osumnjičen da je učestvovao u organizaciji likvidacije Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koja je sprečena na aerodromu u Tivtu. Njega je vrelim uljem polio jedan od pritvorenika sobe u kojoj borave članovi kavačkog klana i njima bliske osobe.

Takođe, član kavačkog klana Igor Božović zadobio je opekotine glave i tela u incidentu koji se jedne julske večeri 2016. godine dogodio u ZIKS-u.

„Vijesti“ su tada pisale da je Božovića je vrelim uljem polio njegov sugrađanin – pritvorenik Jovan Jovanović iz škaljarskog klana.

Ubistvo zatvorenika hicem iz snajpera

Dva meseca nakon incidenta sa uljem, te 2016. godine odigralo se holivudsko ubistvo iza zidina spuškog zatvora, kada je hitac iz snajpera ustrelio Dalibora Đurića. Njega je, dok je po uobičajenoj rutini išao ka zatvorskoj teretani u Poluotvorenom odeljenju zatvora, hitac iz snajpera pogodio u grudi.

Nastao je opšti metež i Đurić je odmah prevezen u bolnicu, ali je za njega tada već bilo kasno.

„Neko je šetao, neko vežbao, odjednom se samo čuo pucanj i Đurić je pao“, kazali su iz zatvora nakon ubistva crnogorskim medijima.

Istraga koja je usledila otkrila je da je snajperista vrebao sa jednog brda, udaljenog 300 metara od zidina zatvora, a veruje se da je sa lica mesta pobegao „škodom“ italijanskih registarskih oznaka.

Spuž zatvor
Foto: N1

Nedugo nakon toga uvrđeno je da je procena bezbednosti Đurića pokazala da on uopšte nije smeo da boravi u Poluotvorenom odeljenju, ali po svemu sudeći niko o tome nije mario. Đurićeva porodica je zbog toga podnela tužbu i sud je presudio u njihovu korist.

Prvostepenom presudom Đurićima je dosuđen iznos od 50.000 evra. Na tu presudu se žalio advokat Zoran Piperović, a Viši sud je uvažio njegovu žalbu i preinačio presudu, odlučivši da se Đurićima isplati 65.000 evra. Tužbom je tražena naknada od 300.000 evra.

Likvidacija ispred kapije Spuža

Najbolji prijatelj, telohranitelj i desna ruka Armina Muše Osmanagića, Aleksa Mrdak, ubijen je ispred kapije zatvora u Spužu. Taj Baranin je ubijen hicima iz vatrenog oružja 25. decembra 2014. godine, dok je sa snajom, ispred kapije Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), čekao da uđe i poseti brata Nenada, izveštavali su crnogorski mediji.

Iz podgoričkog Višeg tužilaštva kazali su za „Vijesti“ da je državljanin Srbije Darko Gejsler identifikovan kao jedan od izvršilaca krivičnog dela ubistvo, na štetu Mrdaka, ali ovaj slučaj i dalje nije u potpunosti rasvetljen.

Ubadanje u zatvorskom krugu

Ranko Radulović, kontroverzni crnogorski biznismen, kako mediji vole da ga oslovljavaju, napadnut je u junu prošle godine dok je šetao takozvanim većim krugom u kom se rekreiraju pritvorenici, kada je iz manjeg kruga za šetnju, sa nožem u ruci, dotrčao Nikola Drecun, inače osoba bliska kavačkom klanu, i dva puta ga ubo u leđa.

Iako je u to vreme uprava zatvora naglašavala da su na snazi svi bezbednosni protokoli, jer se u istoj ustanovi nalaze krvni neprijatelji između kojih će biti sprečen svaki fizički kontakt, ispostavilo se da je upravo neko od zaposlenih Drecunu omogućio da protrči kroz kapiju. Protiv pojednih zaposlenih pokrenut je disciplinski postupak i oni su privedeni.

Okruzni zatvor u Beogradu
Ilustracija Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Dezodorans diverzija

U februaru 2019. godine balkanska javnost brujala je o hapšenju jednog od navodnih šefova kavačkog klana Slobodana Kašćelana. Lisice su mu stavljene u Češkoj, a u Crnu Goru je sproveden pod jakim merama obezbeđenja. Smešten je u ćeliju uz jake mere obezbeđenja, a potom je usledio verovatno najbizarniji napad na vođu jedne kriminalne grupe.

Naime, dok je bio na šetnji, jedan od zatvorenika ga je pozvao da priđe njegovom prozoru, pozivajući se na zajedničkog poznanika i govoreći mu da želi da ga pozdravi. Kada je Kašćelan prišao usledio je sinhronizovan napad – zatvorenici su ga gađali dezodoransima i drugim sredstvima za higijenu koje je moguće nabaviti u zatvorskoj prodavnici, a letela su i jaja.

Slobodan Kašćelan
Slobodan Kašćelan. Foto: Vijesti.me/Youtube

Kašćelan je ovaj incident prijavio, a medijske navode o napadu dematovala je uprava zatvora uz obrazloženje da pritvorenici jesu raznim predmetima gađali zid u njegovom pravcu, ali da na taj način nikako nije mogla biti ugrožena njegova bezbednost.

Napad na konobara iz Niša

Pritvorenik iz Niša Miljan Bulatović lakše je povređen marta 2019. u krugu Istražnog zatvora u Spužu, kada je na njega nasrnuo drugi pritvorenik Vasko Lalatović, nanevši mu pritom lakšu površnu povredu ekserom.

Kako je crnogorskim medijima saopšteno iz ZIKS-a napad se dogodio oko 16.40 časova, u Istražnom zatvoru, u toku redovne šetnje pritvorenih lica. Uprava zatvora je saopštila da je sprečen dalji fizički kontakt među zatvorenicima i da je Bulatović odveden na lekarski pregled.

Anonimni zatvorenik: Privilegovanima dovode devojke

U intervjuu koji je pre nekoliko godina objavila crnogorska Pobjeda, jedan od zatvorenika čiji identitet nije otkriven, govoreći o svojim danima u zatvoru ispričao je da se, pored droge,  unutra mogu kupiti i telefoni.

„U kasnim satima čuje se svašta, jauci i vrištanje. Tuku se međusobno, a ponekad se i čuvari uključe“ ispričao je on tvrdeći da se čuju glasovi devojaka, koje se dovode u posetu ‘privilegovanim pritvorenicima’.

„Ako vam kažem da droge ima više nego na ulici, ne znam da li biste mi verovali. Ali tako je. Koliko puta ste čuli da čuvari rasturaju drogu, te da su zato i adekvatno kažnjeni? Ja ću vam reći. Nikada. Zarađuju oni pare i na druge načine. Jedan čuvar mi je nudio telefon koji je u TC „Gintaš“ kupio za pet evra po ceni od 450. Znam da je isto radio i drugima i zarađivao dobre pare na tome“, ispričao je anonimni robijaš za „Pobjedu“.

Bonus video: Veze između kavačkog klana i grupe Velje Nevolje

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar