Foto:OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ ANTON ANTANASIJEVIC, nova.rs/video

Okosnica odbrane vođa kriminalne grupe, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji se terete za monstruozna ubistva, jesu žestoke optužbe na račun aktuelnog ministra policije Aleksandra Vulina, u kojima tvrde da je on posećivao vikendicu u Ritopeku u kojoj su se dešavala ubistva. Miljković je u četvrtak tokom ročišta zatražio suočenje s Vulinom, a pravo je pitanje da li će se Vulin zaista naći na listi svedoka u postupku.

Pripremno ročište u postupku protiv Belivuka, Miljkovića i ostalih optuženih nastavlja se 26 septembra, kada bi konačno trebalo da dođe do čitanja druge optužnice protiv klana, koja se odnosi na još dva ubistva – likvidacije Gorana Mihajlovića i Nikole Mitića.

„Vulin tražio štek kuću“

Prethodnih dana, advokati odbrane izjašnjavali su se o dokazima tužilaštva, a Miljković i Belivuk su tom prilikom iskoristili mogućnost da ih prokomentarišu i iznesu niz optužbi na račun ministra policije.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Vulina je najpre pomenuo Belivuk, rekavši da je mašina za mlevenje mesa, a u kojoj su prema tvrdnjama tužilaštva okrivljeni mleli žrtve, naknadno doneta u vikendicu u Ritopeku.

„Mašina je tri do četiri puta veća od dimenzija vrata te prostorije gde tužilac tvrdi da je ona pronađena. Ne može da prođe kroz taj otvor i tu nije pronađena nego je doneta. DNK je mogao da donese bilo ko i da podmetne. Danima su se tamo šetkali forenzičari i ministar Vulin se slikao. Zato tražim da sud pribavi predmet poznat kao „ubistvo na šinama“, pa da vidite šta se tamo radilo sa DNK tragovima. Zamislite šta se tek u ovom slučaju radi“, rekao je Belivuk.

Pročitajte još:

Nakon njega, Miljković je izneo ovog puta još teže optužbe na račun Vulina.

„Bunker (prostorije na stadionu Partizana) je Vulinov, on je tu uzgajao marihuanu, kao što je to radio u „Jovanjici“. On je napunio mašinu DNK tragovima. I pronađeno oružje je Vulinovo, pa predlažemo da ga sud pozove, da bude saslušan i da se suočimo ovde u sudnici“, rekao je Miljković.

Istrage obustavljene

Iako je reč o kasapinima, koji su mleli žrtve u industrijskoj mašini, te se postavlja pitanje da li njihove reči uopšte imaju težinu, simptomatično je da ovo nije prvi put da Belivuk i Miljković pominju Vulina. Februara ove godine, Belivuk je izjavio da su se, od dolaska Vulina na mesto ministra, sve istrage protiv škaljarskog klana, a sa kojima su oni bili u sukobu, obustavile.

Ritopek kuca Veljka Belivuka Velje Nevolje
Foto:MUP Srbije

Za razliku od njega, Miljković je svojevremeno tvrdio da je čak bio na vezi s Vulinom i da je upravo ministar od njega tražio da nađe “štek kuću u koju niko neće odlaziti”, a što je na kraju bila vikendica u Ritopeku.

Istaknuti advokat Borivoje Borović u razgovoru za list Nova ističe da bi tužilac trebalo da ispita ministra Vulina, ukoliko odbrana ili okrivljeni imaju dokaze za svoje navode.

Ipak, kaže sagovornik, malo je verovatno da će to da se desi.

“U svim predmetima koji su medijski ispraćeni i koji se tiču ozbiljnih krivičnih dela, a kada okrivljeni ili odbrana zatraže da se ispita bilo ko iz vlasti, do toga nikada ne dođe. Sudovi nemaju tu nezavisnost da bi do tako nečeg moglo da dođe. Očigledno je da ne smeju da prozivaju predstavnike vlasti”, kaže advokat Borović i dodaje:

Borivoje Borović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Nadam se da okrivljeni ili odbrana imaju određene dokaze kojima bi potkrepili svoje zahteve. Odnosno, da imaju neke materijalne dokaze, telefonsku komunikaciju ili bilo šta slično, čime bi njihov zahtev bio opravdan”, kaže Borović.

Veze u vrhu MUP

Ističe da je jasno da je pomenuta grupa sarađivala sa nekim iz vrha policije, a da li je reč o nekadašnjoj državnoj sekretarki MUP Dijani Hrkalović, Vulinu ili nekom trećem, sud i tužilaštvo su dužni da otkriju.

Dijana Hrkalović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ipak, nije siguran da postoji volja da se tako nešto uradi.

“Ono što ja mogu da primetim, s obzirom da sam imao priliku da se upoznam s predmetom, jeste to da je interesantno da je policija sve žrtve ovog klana pratila do trenutka kada su se zločini dešavali. Nakon toga, ta komunikacija koju su pratili nestaje”, kaže advokat.

Navodi da bi trebalo sve to ispitati.

“Bez obzira od koga dolaze navodi, tužilaštvo i sud su dužni da ih provere. To i zakon nalaže, svi moraju imati pravo na pravično suđenje”, dodaje Borović.

Grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića godinama unazad je uživela zaštitu. Vršili su teror, različita krivična dela, međutim, pred zakonom su bili nedodirljivi.

Pročitajte još:

Razookriveni su zahvaljujući stranim službama i razbijanju komunikacije “Skaj”. Reč je o zaštićenoj aplikaciji, putem koje su okrivljeni dogovarali izvršenje krivičnih dela, ali i razmenjivali slike osakaćenih žrtava.

Nestali DNK tragovi

O zaštiti koju su optuženi godinama uživali najbolje govori slučaj ubistva na šinama. Vlastimir Milošević ubijen je januara 2017. ispred zgrade u centru Beograda, a zbog zločina je uhapšen Belivuk, i to zahvaljujući DNK tragu na licu mesta.

Tokom istrage, od prvooptuženog je došao do pomagača, a na kraju je oslobođen. Tokom suđenja naprasno je utvrđeno da DNK trag nije potpun, te je Belivuk oslobođen.

VIDEO: Dovođenje Belivuka i njegove ekipe u Specijalni sud

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare