Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Proteklih dana u Specijalnom sudu u Beogradu održavaju se pripremna ročišta protiv klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, a odbrana optuženih najavila je da će tražiti da se ospore dokazi pribavljeni putem zaštićene aplikacije "Skaj", koju su okrivljeni za višestruka ubistva koristili. Portal Nova.rs otkriva koje sve dokaze krije aplikacija "Skaj".

Članovima klana Belivuk-Miljković na teret se stavlja sedam teških ubistava, otmice, trgovina narkoticima, ilegalno posedovanje oružja i druga krivična dela. Tokom jučerašnjeg dana  advokat Marka Miljkovića, Vladimir Petrović, najavio je da će odbrana osporiti ključni dokaz tužilaštva, a to su snimci, fotografije žrtava koje su ubili, planovi za predstojeća brutalna ubistva kao i komunikacija optuženih preko „Skaj“ aplikacije.

PROČITAJTE JOŠ:

Upravo jedan od glavnih aduta tužioca Mladena Nenadića protiv pomenute organizovane kriminalne grupe jeste aplikacija „Skaj“, koju je francuska policija uspela da otvori, a potom sadržaj iste dostavi srpskim istražnim organima.

Reč je o tajnoj aplikaciji koju su koristili okrivljeni, a koja poseduje zaštitu na nekoliko nivoa. „Skaj“ aplikaciju uglavnom koriste osobe iz krimogene sredine kako bi olakšali međusobnu komunikaciju kao i zbog niskog stepena rizika da bude otkrivena. Međutim u slučaju Belivuka i Miljkovića francuski istražni organi ipak su uspeli da je otključaju.

Optužnica se većinski temelji na porukama koje su članovi Belivukove grupe razmenjivali preko pomenute aplikacije za zaštićenu komunikaciju, odnose se na periode oko zločina i u prepiskama su okrivljeni, koji su bili upisani pod pseudonimima, gotovo priznali izvršenje monstruoznih ubistava.

Putem nje su optuženi, takođe, jedni drugima slali slike iskasapljenih tela žrtava. Na fotografijama se vide delovi tela žrtava.

Foto: NOVA S

Ipak, stav odbrane je da su dokazi sa „Skaj“ aplikacije nezakonito pribavljeni i zato će zatražiti njihovo izdvajanje iz dokaznog materijala tužilaštva.

Sem Miljkovićevog advokata i branilac Nikola Ristović tvrdi da su oni nezakoniti. Poziva se na međunarodno pravo, a zatim i na naš Zakon o krivičnom postupku po kojima akcije francuske, a zatim i srpske policije, smatra protivzakonitim.

PROČITAJTE JOŠ:

Podsetimo, grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića uhapšena je u velikoj akciji Bezbednosno-informativne agencije (BIA) I Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP),4. februara ove godine kada je i otkrivena vikendica u Ritopeku, koju su optuženi koristili prilikom vršenja najtežih krivičnih dela za koja se terete. Prilikom ove akcije BIA i MUP-a zaplenjena je i velika količina oružja

Najveći deo dokaza, poput DNK tragova, pronađen je upravo u kući u Ritopeku. U njoj se nalazila i industrijska mašina za mlevenje mesa, a pomoću koje su okrivljeni, prema tvrdnjama tužilšatva, mleli tela svojih žrtava.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kao što je već pomenuto, sa grupom Veljka Belivuka povezuju se nestanci i više od 15 osoba. Ipak, prema navodima optužnice, grupa se tereti za ubistva sedam muškaraca, dok je sudbina ostalih nestalih, koje su najviši funkcioneri policije dovodili u vezu s klanom, neizvesna.

BONUS VIDEO: Saslušanje Belivuk-Miljković

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram