Foto:OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ ANTON ANTANASIJEVIC, nova.rs/video

Pripremno ročište protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i ostalih okrivljenih nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu. Okrivljeni su se izjašnjavali o dokazima tužilaštva, a Miljković i Belivuk su tom prilikom iskoristili mogućnost da ih prokomentarišu. Portal Nova.rs ekskluzivno otkiva šta se dešavalo iza zatvorenih vrata suda u Ustaničkoj ulici.

Belivuk i Miljković su tokom pripremnog ročišta iskoristili svoja prava da se obrate prisutnima u sudnici i prokomentarišu dokaze tužilaštva. Obojica optuženih, kojima se na teret stavljaju teške likvidacije, izneli su niz šokantnih tvrdnji, u nameri da se operu od optužbi Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK).

Miljković je najpre, govoreći o dokazima tužilaštva, izneo optužbe na račun obducenata i veštaka u postupku.

„Ko je i kada izvršio obdukciju žrtava? Kako veštak zna da li su i kolike bolove trpeli? Doneću vam drugi put sudske presude da vidite da ako nema obdukcionog nalaza ne može niko da se optuži. A, tužilaštvo je za obdukcenta uzelo Hrvatina i Lalića“, rekao je Miljković aludirajući na svedoke-okrivljene u postupku, Srđana Lalića i Bojana Hrvatina.

Marko Miljković Foto: E-Stock/Milos Rafailovic

Sa druge strane, Belivuk je tvrdio da su fotografije protiv njih fotošopirane.

Istakao je i da je mašina za mlevenje mesa, a u kojoj su prema tvrdnjama tužilaštva okrivljeni mleli žrtve, naknadno doneta u vikendicu u Ritopeku.

„Mašina je tri do četiri puta veća od dimenzija vrata te prostorije gde tužilac tvrdi da je ona pronađena. Ne može da prođe kroz taj otvor i tu nije pronađena nego je doneta. DNK je mogao da donese bilo ko i da podmetne. Danima su se tamo šetkali forenzičari i ministar Vulin se slikao. Zato tražim da sud pribavi predmet poznat kao „ubistvo na šinama“, pa da vidite šta se tamo radilo sa DNK tragovima. Zamislite šta se tek u ovom slučaju radi“, rekao je Belivuk.

Ritopek kuca Veljka Belivuka Velje Nevolje
Foto:MUP Srbije

On je, prilikom svog izlaganja, pomenuo i ministarku pravde Maju Popović.

„Mi ćemo dokazati našu nevinost, iako nas je ministarka pravde javno osudila na smrtnu kaznu. Ispravila se tek kasnije, kada su joj skrenuli pažnju na to što je rekla. Psihologija kaže da svako živo biće ide linijom manjeg otpora. Svedoci saradnici su prisiljeni da lažu, vođeni su u izolaciju navodno zbog Kovida. Svedocima su pretili prilikom privođenja i saslušanja, a optuženi Šejić je u SBPOK dobio udarce u stomak“, rekao je Belivuk.

Vođe kriminalne grupe se tu nisu zaustavile, već su nastavile da iznose šokantne tvrdnje.

„Da li je logično da se tri meseca pretresa 150 kvadrata i niko ne može da pronađe tajni prolaz u garaži? Nije utvrđeno ko je doneo oružje iz vojske u Ritopek i kada“, rekao je Miljković, a potom dodao:

„Evo, kod sebe imam optužnicu iz Crne Gore gde smo optuženi za tri ubistva i to u isto vreme kada srpsko tužilaštvo tvrdi da smo vršili krivična dela. To su isti datumi, pa vas pitam da li smo mogli da se teleportujemo?“

Pročitajte još:

Miljković, zvani Mare Mesar, se nije tu zaustavio u nameri da pokuša da skine krivicu sa sebe.

„Sve ove žrtve, kako ih naziva tužilaštvo, nisu bili studenti teologije, nego su se bavili prodajom droge. I nisu oni bombone da ih stavimo u džep i odnesemo u Ritopek. Šta je za to vreme radila policija? Oni su uzimali meni i Velji DNK i pustili nas, ali o tome ću više pričati na glavnom pretresu“, rekao je on.

Kako saznajemo, okrivljeni se još uvek nisu izjašnjavali o drugoj optužnici, koja se odnosi na još dva ubistva – Gorana Mihajlovića i Nikole Mitića.

Podsetimo, kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića uhapšena je početkom februara prošle godine u velikoj akciji MUP i BIA. Terete se za teška krivična dela, među kojima su i brutalne likvidacije.

Glavni aduti tužilaštva protiv ove krimi grupe su okrivljeni saradnici – Nikola Spasojević, Bojan Hrvatin i Srđan Lalić. Oni su, u zamenu za blaže kazne, odlučili da progovore o zločinima koje su činili.

VIDEO: Nove žrtve klana Miljkovića i Belivuka

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar