Foto:Wikipedia/DennisHH

Kancelarija specijalizovanog tužilaštva u Hagu istražuje slučaj 4.000 dosijea, koji su pre nekoliko dana navodno dostavljeni Kancelariji organizacije veterana "OVK“, saopštilo je kosovsko specijalno tužilaštvo, prenosi prištinska Koha.

„Kada je reč o istrazi o podnošenju dokumenata organizaciji veterana ‘OVK’, a koji se potencijalno mogu odnositi na Kancelariju specijalizovanog tužilaštva u Hagu, Kancelarija specijalizovanog tužioca u Hagu trenutno istražuje ovu stvar“, saopšteno je.

Poručuju da je ovo tužilaštvo spremno da pomogne ukoliko to bude bilo zatraženo od njih iz Haga.

Pročitajte još...

Obavestili su javnost da neovlašćeno otkrivanje poverljivih dokumenata ili informacija u vezi sa zaštićenim svedocima predstavlja kršenje Krivičnog zakona Kosova i da je kažnjivo zatvorom.

Podsetimo, u kosovskoj javnosti se već nekoliko dana spekuliše o slučaju „4000 dosijea Specijalnog suda“ koji su navodno dostavljeni kancelariji Udruženja ratnih veterana „OVK“ a među kojima su i imena svedoka, kako je potvrđeno iz ovog udruženja, uz najavu da će u narednim danima biti dostavljeno još 7.000.

Kosovski mediji potom su preneli da su istražitelji EULEX-a preuzeli navodne fajlove, dok je kasnije EULEX negirao da je do toga došlo, prenosi Kossev.

Međutim, veći broj komentatora u kosovskim medijima izražava sumnju u verodostojnost ovih dokumenata, među kojima je i direktor organizacije INTEGRA Kuštrim Koljići, ističući da sud u Hagu ranije nije imao nijedan propust ali upozoravajući da bi, u slučaju da spisi jesu procureli, to bio „skandal velikog obima koji se nije dogodio nigde u svetu“.

Sokolj (Sokol) Dobruna, bivši sudija „Vojnog suda OVK“, sa druge strane, izneo je sumnju da iza dostavljanja ovih navodnih fajlova Specijalnog suda stoji Srbija.

Srpski specijalni tužilac za ratne zločine, Vladimir Vukčević, u izjavi za KoSSev poručio je da mu je „vrlo čudno“ i „prosto neverovatno“, da je u sedište „Udruženja ratnih veterana OVK“ maskirani gost doneo kutiju sa navodnih 4.000 fajlova Specijalnog suda.

Upravo je navodna prepiska bivšeg tužioca Klinta Vilijamsona i Vukčevića jedan od dokumenata predstavljen medijima kao navodni dokument procureo iz Specijalnog tužilaštva.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar