Haski izujedao četvoro dece u Požegi, vlasnici prijava

Hronika 27. apr 202113:19
Podeli:
Haski
Haski Foto:Shutterstock

U nedelju u kasnim večernjim satima, vlasnički pas rase „haski“, izujedao je četvoro maloletne dece i jednu odraslui osobu u Požegi. Dvanestogodišnji dečak zbog povreda nastalih ujedom nalazi se na Odeljenju dečije hirurgije u Užicu i stabilnog je zdravstvenog stanja. Policija je danas identifikovala vlasnika, a o slučaju je obavešteno Osnovno javno tužilaštvo u Požegi.

Haski
Haski Foto:Shutterstock

Lekarsku pomoć požeškog Doma zdravlja u kasnim večernjim satima u nedelju, zatražilo je pet lica od kojih četvoro dece. Zbog težine povreda dvanestogodišnji dečak zadržan je na Odeljenju dečije hirurgije OB Užice.

„Posle hiruške intervencije, dečak je dobrog zdravstvenog stanja, rana je ušivena i on se sada dobro oseća. Imao je povredu podlaktice, veliku razderotinu, ali je povreda sanirana. To je jedan iz te grupe koji je povrede od ujeda zadobio u Požegi. Imamo i jednog osmogodišnjeg dečaka iz Užica koji je takođe hospitalizovan na našem odeljenju zbog ujeda psa“, rekao je za Nova.rs dečiji hirurg OB Užice dr Milovan Kopunović.

Dr Kopunović kaže da se sve više dece javlja sa ovakvim vrstama povreda te da je neuobičajeno veliki broj takvih intervencija u poslednje vreme.

Haski izujedao četvoro dece i jedno odraslo lice u Pozegi Pozega
Centar Požege Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Po prijavi lekara požeškog Doma zdravlja, Zoo-higijena lokalnog komunalnog preduzeća krenula u potragu za psom. Kako nam je rečeno, u pitanju je vlasnički pas rase „haski“ i da se nije smeo naći na ulici bez korpe, povodca i vlasnika, kao što se desilo.

„Tragači pasa su izašli na ulicu, ubrzo pronašli psa i privremeno ga onesposobili. Kako sam obavešten od strane svojih saradnika koji su bili na terenu, u trenutku kada je pas pronađen i privremeno onesposobljen, kako bi ga bezbedno uhvatili, pojavila se jedna zabrinuta i uspaničena gospođa, tvrdeći da je pas njen, molila da ga ne povrede, uzela privremeno onesposobljenog psa odnela i nestala sa njim“, kaže za naš portal direktor JP „Naš dom“ Miljko Kragović.

Pročitajte još:

O celom slučaju je obaveštena policija koja je je tokom današnjeg dana identifikovala vlasnicu psa. O slučaju je obavešteno Osnovno javno tužilaštvo u Požegi a protiv vlasnice će biti podneta krivična prijava.

U Komunalnoj inspekciji u Požegi, našoj redakciji je rečeno da će protiv vlasnika biti podnet i prekršajni nalog.

„Mi samo čekamo da nam policija zvanično dostavi ime i prezime vlasnika. Zakon kaže da pas ne sme da nepusti dvorište niti da uznemirava treća lica. Ta dva člana su prekršena i mi ćemo po osnovu njih podneti prekršajni nalog“, rekao je za naš portal komunalni inspektor u Požegi, Želimir Rebić.

Kako Rebić kaže, posle mnogo godina, konačno će se pokrenuti rešavanje pitanja vlasničkih pasa koji su najčešći među onima koji nanose povrede stanovništvu. Lokalne samouprave su do sada izdvajale ogromne količine novca za naknadu štete nanete ujedima pasa. Međutim, lokalne samouprave su nadležne u tom slučaju samo za pse lutalice dok su za vlasničke pse odgovorni isključivo njihovi vlasnici.

Vlasnici pasa su u obavezi da za svog psa imaju svu potrebnu dokumentaciju, što najčešće nije slučaj. Podaci govore da su među psima koji nanose povrede građanima, češće vlasnički psi nego psi lutalice. Još jedan podatak, koji možda i zabrinjava, jeste da se broj vlasničkih pasa u Srbiji drastično uvećao, dok vlasnici nisu dovoljno edukovani ni odgovorni.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar