ovk hag
Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

U optužnici koju je podiglo Specijalizovano tužilaštvo Kosova, sa sedištem u Hagu, Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi terete se da su izvršili zločine protiv čovečnosti sa ciljem sticanja i vršenja kontrole nad celim Kosovom, različitim sredstvima.

Optužnica ih tereti da su sistematski vršili ratne zločine protiv civila, Srba, ali i svih drugih koji nisu podržavali OVK, kasnije i privremenu vladu Kosova, uključujući one koji su pripadali svim strankama koje nisu bile za OVK.

„Sva dela navedena u ovoj optužnici bila su deo široko rasprostranjenog ili sistematskog napada usmerenog na protivnike. Zločini su sledili dosledni obrazac, šire porodice i zajednice žrtava, i trebalo je da posluže kao upozorenje i da izvrše pritisak na ciljano stanovništvo“, navodi se, između ostalog, u optužnici na 68 strana koju je potpisao tužilac Džek Smit.

Pročitajte još:

U optužnici piše i da su četvorica optuženih, kao i drugi članovi te, navodi se, udružene zločinačke organizacije, u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine to radili na način koji je uključivao zastrašivanje, maltretiranje, hapšenje, mučenje, ubistava, kidnapovanja.

„Tu su spadale i osobe za koje se smatralo ili pretpostavljalo da su sarađivale ili se udruživale sa snagama Savezne Republike Jugoslavije ili zvaničnicima ili državnim orgnima ili koji na neki drugi način nisu podržavali OVK“, navodi se u optužnici.

Dodaje se da su žrtve bile osobe srpske, romske i druge nacionalnosti, kao i da je udruživanje obuhvatalo krivična dela progona, hapšenja, druga nehumana dela, okrutno postupanje, mučenje, ubistva, nestanak osoba.

U optužnici se navodi da su njih četvorica lično učestvovali u takvim poduhvatima, pre svega u zastrašivanju, ispitivanju, maltretiranju, kao i da su Tači, Veselji i Seljimi u julu 1998. godine bili prisutni i u Orahovcu i okolnim selima kada su zarobljeni srpski civili i da su ih zastrašivali.

U optužnici se navode zločini koji su počinjeni u kosovskim selima Likovac, Jablanica, Mališevo, Bajgora, Klečka, Kačanik, Gnjilane, Suva Reka, Novo Brdo, ali i kao i koliko osoba je lišeno slobode u kom mestu i na koji način su mučeni.

Navodi se da su za pritvore i mučenja korišćeni i određeni objekti na severu Albanije, u Kukešu i Cahanu, gde su vršena ubistva, kao i okrutni i nehumani tretmani pritvorenih, kao i da ostaci pojedinih žrtava nikada nisu pronađeni.

Žrtve su osobe za koja se podozrevalo da ne podržavaju OVK i kasnije privremenu vladu Kosova, i to: (i) Srbi, Romi i Aškalije; (ii) katolici; (iii) civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima; (iv) Albanci koji su podržavali Demokratsku ligu Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK; (v) Albanci koji se nisu pridružili OVK ili nisu podržavali OVK, i (vi) lica koja su na osnovu svog trenutnog ili bivšeg zaposlenja važili za protivnike OVK.

U optužnici su navedena detaljno zlodela koja u počinjena nad žrtvama, kao i da se Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi terete za pomaganje i podržavanje zločina navedenih u optužnici, ali i zločcine koje su njihovi podređeni počinili, a za koje nisu preduzeli ništa da ih spreče.

„Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići pojedinačno su odgovorni za progon po političkoj ili etničkoj osnovi, zločin protiv čovečnosti, hapšenje, ratni zločin, ostala nehumana dela, prisilno nestajanje lica“, navodi se u optužnici.

Informacija o datumu i vremenu prvog pristupanja sudu Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, koje će se održati pred sudijom za prethodni postupak, biće uskoro objavljena.

Tači, Veselji i Seljimi otputovali su juče u Hag jer je protiv njih potvrđena optužnica Specijalnog suda, a ranije u toku dana Tači, koji je obavljao dužnost predsednika privremenih institucija u Prištini, podneo je ostavku na tu funkciju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar