Foto: TANJUG/AP Photo/Visar Kryeziu

Sud u Hagu odbio je zahtev odbrane Hisnija Gucatija (Hysni Gucati) da on bude pušten iz pritvora. Odluka je donešena još 27. oktobra, a na nju je odbrana uložila žalbu.

Za odluku suda da odbaci zahtev podnesen 29. septembra kada je Gucati prvi put pristupio sudu, saznalo se nakon što su specijalizovana veća objavila žalbu odbrane, navodi portal Kossev.

Žalbu su potpisali advokati odbrane, Džonatan Elistan Ris (Jonathan Elystan Rees) i Hju Bouden (Hew Bowden).

Na više strana obrazložili su i sada razloge za zahtev da se njihov branjenik pusti. Navode da optužnica 27. oktobra, kada je sudija odbio zahtev, nije bila podignuta, a pretpretresni sudija je dobio mogućnost da izda nalog za hapšenje uprkos tome što je Kancelarija specijalizovanog tužilaštva javno iznela svoju nameru da podigne optužnicu do 31. oktobra, te da ostaje nepoznato Gucatiju da li je optužnica podneta do danas.

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, uhapšeni su 25. septembra u prostorijama „Udruženja veterana OVK“ kojom su rukovodili, odnosno na putu ka jednoj televiziji. Uhapšeni su zbog kršenja tajnosti postupka i istog dana prebačeni u Hag.

Hapšenje je usledilo nakon tronedeljnog curenja sada već izvesno, dokumenata iz haških predmeta, koje su oni objavljivali, a čemu se u međuvremenu priključila i albanska TV stanica Top Channel.

Terete se za krivična dela protiv pravosuđa i to zbog postojanja osnovane sumnje da su tokom konferencija stavljali na raspolaganje medijima „poverljive i tajne informacije i dokumenta koja se odnose na rad Kancelarije Specijalnog tužilaštva“.

Posle prvog pristupanja sudu početkom oktobra, još uvek su samo osumnjičeni, ne i okrivljeni, budući da protiv njih još uvek ne postoji optužnica. Tada je odbrana zatražila takođe Gucatijevo puštanje uz kauciju od 1000 evra.

Specijalizovano tužilaštvo je, međutim optužnicu protiv ove dvojice najavilo u narednih 30 dana, a nakon izvršenja istražnih radnji, uključujući i prikupljanje izjava brojnih svedoka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar