Foto:MUP Srbije/Medija centar Beograd

Hapšenje Darka Eleza u Batajnici medijski je odjeknulo, ali trenutno više u Srbiji nego u BiH gde ga traže, takođe, zbog ubistva. Međutim, ispostavilo se da je srpskoj policiji hapšenje Eleza bio pun pogodak jer neka operativna saznanja povezuju ga sa ubistvom čuvenog beogradskog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića koji je likvidiran 28. jula 2018. godine na Novom Beogradu dok se sa sinom vraćao kući u Ulici Antifašističke borbe. Elezovo ime se takođe spominje u još nekim likvidacijama u Beogradu, a policija ima kratak rok da pokuša rasvetliti sve slučajeve pre nego što bude izručen ili možda ne, ako se dokaže njegova umešanost u pojedine zločine.

„Ime Darka Eleza u MUP-u se spominje od samog početka u istrazi o ubistvu Miše Ognjanovića, ali ne u konkretnom smislu da je protiv njega bio pokrenuta neka istraga, ali se pričalo u MUP da je on pod nekom vrstom zaštite visokog funkcionera MUP-a i da je potrebno izvršiti neke kadrovske promene, odnosno sačekati  da dođu novi ljudi koji bi neke stvari pomerili sa mrtve tačke. To je sad urađeno, a dokle će se u tome stići i da li će oni uspeti da rasvetle ulogu Darka Eleza u ubistvu advokata Ognjanovića tek ćemo da vidimo“, kaže za Nova. rs novinarka Tamara Marković Subota,  koja dugo prati i istražuje ulogu Darka Eleza.

Foto: MUP Srbije

Tamara je naime, objavila odmah posle ubistva advokata Ognjanovića koje je izvršeno 28. jula 2018. godine, da su postojala operativna saznanja o eventualnoj Elezovoj umešanost u ovaj zločin i da su ta saznanja dugo bila samo stvar tihog prepričavanja po policijskim kancelarijama.

„Uloga Eleza je sumnjiva i nije bila ispitana, a sa ovim kadrovskim pomeranjem u MUP načinjen je prvi korak u tom pravcu“, dodaje ona.

Ona podseća da se Elezovo ime pominje u još nekoliko policijskih istraga o likvidacijama u Beogradu, ali najkonkretnije u istrazi o ubistvu Miše Ognjanovića.

„Policija sad ima fore 40 dana pošto je Elezu određen ekstradicioni pritvor, da obavi neke informativne razgovore sa njim i prikupi dovoljno dokaza“, kaže Marković Subota i primećuje da je važno videti ko će imati veći prioritet Srbija ili BiH.

„Ukoliko se ovde pokrene postupak protiv Eleza onda se njemu određuje pritvor na osnovu našeg postupka i ukoliko on bude osuđen i izdrži kaznu može onda da bude izručen BiH. Prednost ima matična zemlja koja ga je uhapsila,  u ovom slučaju Srbija, e sad da li se mora postupati po prvom ili drugom pritvoru ne znam tačno“, kaže ona za Nova.rs.

A šta kaže pravna struka oko isporučenja Eleza u BiH

Foto:Ivan Simić

„Sve će biti stvar procene naših šta im je interes“, kaže beogradski advokat Ivan Simić i dodaje:

! Ako je uhapšen po poternici Bosne i Hercegovine, onda treba da bude izručen njima. A, ukoliko se ispostavi da je ovde učinio neko krivično delo, onda postoji mogućnost da ne bude izručen nego da mu se za to delo i ovde sudi. Tih 40 dana jesu okvirni rok  koliko traje ekstradicioni postupak u kome se mora doneti odluka o izručenju.“

Podsetimo, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su postupajući po nalogu Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, uhapsili pre šest dana Darka Eleza  i priveli ga nadležnom sudu na dalje postupanje i nadležnost. Apelacioni sud u Beogradu je u septembru 2011. potvrdio presudu Specijalnog suda u kojoj se konstatuje da je Elez 2009. u Beogradu i Bosni organizovao kriminalnu grupu čiji su članovi bili petorica osuđenih sa njim, kao i više osoba za koje se postupak vodi u BiH.

Ova grupa je u dužem vremenskom periodu imala za cilj vršenje teških krivičnih dela, šverca i prodaju droge i iznude.

Inače, protiv Eleza se u Beogradu vodio postupak zbog pokušaja ubistva Đorđa Ždrala, koji mu je bio blizak saradnik.

Takođe, postupak protiv 31 pripadnika Elezovog klana vodi se i u BiH od 2014, gde se terete da su počinili više teških dela, od ubistava Vladimira Mačara, Borisa Govedarice i Zorana Goluba, pokušaja ubistva Ždrala, kao i nekoliko oružanih pljački.

 

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar