Glišo Vidović Foto: Slavica Panić/Nova.rs

U Policijskoj upravi Užice juče je nastavljen, pa ponovo prekinut disciplinski postupak protiv predsednika Sindikata „Sloga“ Užice i predsednika Sindikata policije „Sloga“ Gliša Vidovića.

Zainteresovanim predstavnicima javnosti ni ovog puta nije dozvoljeno da prisustvuju raspravi. Javnost su simulirala dvojica policijkih starešina, dok je oko 15 ljudi, među kojima i dva novinara, ostalo ispred zgrade. Odbrana Vidovića, zbog sumnje u nepristrasnost, zatražila je izuzeće postupajućeg disciplinskog starešine pa je postupak i ovog puta prekinut.

Pročitajte još:

Svima koji su bili zainteresovani danas da prisustvuju disciplinskom postupku koji se u PU Užice vodi protiv Gliša Vidovića a koji je javan, dva policijska službenika na ulazu su rekla da ne mogu ući u zgradu dok postupajući disciplinski starešina to ne dozvoli. Dozvole nije bilo ni pola sata, ni sat kasnije, svi zainteresovani ostali su ispred zgrade, kao što se to desilo i prethodni put, kad prisustvo nije omoućeno, zbog važećih epidemioloških mera.

„Ovog puta disciplinski starešina je obezbedio veću prostoriju nego prošli put, verovatno da omogući prisustvo javnosti usmenoj javnoj raspravi. Međutim, napravili su lukav potez, tako što su doveli dva policijska službenika, i to u radno vreme, koji su navodno izrazili želju da prisustvuju postupku kao javnost i time smanjilji broj onih koji su došli sa strane odbrane ali i novinarima. Kada smo ušli u prostoriju, dva uniformisana policijska službenika su već sedela tu u ulozi javnosti“, kaže za Nova.rs Vidovićev pravni zastupnik Vladimir Radovanović.

Ono što je prema mišljenju odbrane bilo nedopustivo, jeste da je jedan od prisutnih policijskih službenika bio komandir koje je iniciralo disciplinski postupak Vidovića, tačnije njegov neposredni rukovodilac. Iz razloga što odbrana ima nameru da ga u postupku navede kao svedoka, zahtevali su da se udalji iz prostorije što je disciplinski starešina i prihvatio.

„Biće zanimljivo kako će tim policijskim službenicima biti opravdano odsustvo sa posla, jer nisu pozvani da prisustvuju postupku, već im je verovatno naređeno da dođu i simuliraju javnost što zainteresovanim licima nije dozvoljeno. Mislim da je neka igra, ne verujem da je nesporazum između disciplinskog starešine i dežurnih poljicijskih službenika. Očigledno je da im je naređeno da ne puštaju nikoga. Veći deo naših predloga disciplinski starešina nije prihvatio, pa smo, imajući u vidu sve okolnosti, podneli zahtev za njegovo izuzeće jer sumnjamo u njegovu nepristrasnost“, dodaje Radovanović.

Pored advokata, Vidovića je u disciplinskom postupku zastupao i zamenik predsednika sindikata policije „Sloga“Dragan Žebeljan koji pored, kako kaže, očigledne opstrukcie prisustva javnosti, uviđa i nevalidnost dokazne dokumentacije.

„Meni ceo slučaj liči na pritisak na sindikat, pogotovo imajući u vidu da u inicijativi zaključka o pokretanju disciplinskog postupka nedostaju važna dokumenta kao što je krivična prijava koja je navedena kao dokaz u predmetu, a u stvari ne postoji. Papiru koji disciplinski starešina vodi kao krivičnu prijavu nedostaje prva strana pa se ne zna o kakvom dokumentu se radi. Mi sumnjamo da se radi o zapisniku sa saslušanja a ne o krivičnoj prijavi, jer su u potpisu Vidović i policijski sližbenik koji je od njega uzimao izjavu.Sve što se danas dešavalo izgledalo je kao farsa, pre svega zbog izbegavanja prisustva javnosti“, kazao nam Žebeljan.

Ispred zgrade PU Užice, zainteresovan da prisustvuje postupku, ostao je i predsednik Udruženih sindikata „Sloga“ Srbije, Željko Veselinović. Sve vidi kao klasičnu „nameštaljku“ i osvetu za sindikalni aktivizam Vidovića na nivou grada Užica i policije.

„Ovo je prvi slučaj za koji znam da se na ovakav način predstavnik sindikata suspenduje i da ovoliko sve traje. Mislim da svesno opstruiraju ceo postupak kako bi Vidović što duže bio suspendovan. Meni ovo liči na zastrašivanje kako bi se sindikalni aktivisti ućutkali i povukli iz svojih aktivnosti. Neverovatno je da policijski službenici koji su na dužnosti, prisustvuju kao zainteresovana javnost a nama koji smo zaista stručna javnost i novinarima zabrane prisustvo“, kaže Veselinović.

Glišo Vidović, predsednika Sindikata policije „Sloga“ i predsednik ovog sindikata u Užicu, sve vidi kao veliku farsu a pokretanje disciplinskog postupka pravno neosnovano.

„Suspendovan sam sa posla i protiv mene se vodi disciplinski postupak u kome se kao dokaz navodi krivična prijava koja ne postoji u dokumentaciji. Kao krivična prijava predstavljen je zapisnik sa saslušanja gde ne postoji prva strana i nema formalnog naziva dokumenta. Meni se na teret stavlja narušavanje ugleda Ministrastva unutrašnjih poslova zbog razgovora sa strankom, koji sam obavljao u ulozi predsednika sindikata, u prostorijama sindikata, van radnog vremena, van prostorija MUP-a i bez uniforme. Suspendovan sam 27.jula a prijava lica, koje me tereti za ugrožavanje sigurnosti je podneta dan kasnije. Ceo slučaj je pun nelogičnosti i nedostatka pravnog osnova“, tvrdi Vidović.

Po završetku današnjeg postupka, obrazloženje za nedozvoljeno prisustvo javnosti potražili smo od disciplinskog starešine Vladimira Stevanovića, jer su policijski službenici, kako su nam rekli, postupili po njegovom nalogu. Rekao nam je da su postupku mogla prisustvovati četiri predstavnika javnosti i da ne zna zašto nam policijski službenici nisu dozvolili da uđemo. Kasnije je rekao da je Vidović mogao da odredi ko će ući a ko ne. Zašto bi se mediji obraćali licu protiv koga se vodi postupak a ne instituciji koja ga vodi, kao što smo to uredno i uradili? Stevanović nije odgovorio već je sve obrazložio nesporazumom. O samom postupku nije želeo da priča.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar