Glišo Vidović Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Desetine građana koji su juče želeli da prisustvuju raspravi u disciplinskom postupku protiv užičkog policajca i sindikalnog aktiviste Gliša Vidovića, optuženog da je pretio zaposlenoj iz "Puteva", nisu uspeli da uđu u zgradu u kojoj se vodi postupak. Razlog za to je odluka disciplinskog starešine koji je dozvolio da prisustvuje ukuopno šest osoba i to sa obe strane, što je izazvalo revolt okupljenih.

Podsetimo, Vidović se sumnjiči da je u službenom razgovoru, koji je vodio kao sindikalni zastupnik, pravnici AD Puteva Užice rekao da je „brz na obaraču“. Sve što je pravnica navela u prijavi, Vidović je tvrdio da je tačno, sem što je rekao da je “brz na olovci” a ne na obaraču, sve u kontekstu njegovog delovanja kao pravnika, koji će problem svakako rešiti podnošenjem određene prijave. Vidović je 27. jula ove godine suspendovan do okončanja disciplinskog postupka uz obrazloženje da je povredom radnih dužnosti i obaveza ugrozio ugled Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pročitajte još:

Na jučerašnju raspravu su juče, pored Vidovića i njegovog pravnog zastunika u zgradu ušle još samo dve osobe, a ovakvo postupanje policijskih službenika kojin su takvu odluku doneli, advokat je ocenio  tendecioznim i skandaloznim. Postupak je započet u prisustvu dve strana, a dovršenen bez okrivljene, koja je zbog bezbednosnih razloga napustili raspravu.

Revoltirani građan kažu da to vide kao ugražavanje njihovih zakonom zagarantovanih prava, ali pre svega progon sindikalnog aktiviste Gliša Vidovića.

Glišo Vidović Foto:Slavica Panić/Nova.rs

“Iznenađen sam samim postupkom disciplinskog strešine, ali i odnosom policijskih službenika na ulazu. Dva puta su me legitimisali i vraćali da sačekam ispred zgrade, da bi mi treći put rekli da ne mogu ući. Mislim da policija i drugi državni organi više nisu servis građana i da ne rade u našem interesu, to je moj utisak. Činjenica da svoj rad kriju od javnosti govori sasvim dovoljno da se dobro zamislimo u kakvom društvu živimo, jer nam se policija ne ponaša kao državni organ već kao privatna svojina. Zbog toga im ne odgovaraju ljudi poput Gliša Vidovića, koji se bore za pravdu, za prava građana i ne podležu uticaju, ne uklapaju se u ovaj sistem”, rekao je za Nova.rs Vlado Ristanović, jedan od zainteresovanih da prisustvuje postupku.

Disciplinski starešina Vladimir Stevanović je svoju odluku obrazložio je Naredbom o zabrani okupljanja u Republici Srbiji na javnim mestima, u otvorenom i zatvorenom prostoru. On je rekao da je prostorija, u kojoj se discilinski postupak održava i u kojoj je prisutno šest lica, površine 24 kvadratna metra, ili možda nešto manje, i da je, u skladu sa merama, obezbeđena fizička distanca između prisutnih lica.

Na okolnosti se izjasnila odbrana ističući da je disciplinski starešina, od strane okrivljenog, blagovremeno obavešten da postoji interesovanje javnosti za prisustvo postupku, te da u skladu sa tim obezbedi adekvatnu prostoriju, kakva i postoji u ovoj policijskoj upravi. Odbrana je iznela primedbu na izjavu disciplinskog starešine da su obezbeđeni bezbedni uslovi, smatrajući da prostorija nema potrebnu i merama predviđenu površinu ali ni da propisani razmak između prisutnih lica, kako je rečeno, nije obezbeđen.

Nebezbedni uslovi bili su razlog da okrivljena strana napusti dalju raspravu, što za disciplinskog starešinu nije bio razlog za prekid rasprave, pa je disciplinski postupak nastavljen i održan u odsustvu okrivljene strane.

Disciplinski starešina Vladimir Stevanović, u nastavku rasprave, u odsustvi okrivljene strane, izveo je određene pisane dokaze, što je konstatovao u zapisniku. Sledeću raspravu zakazao je za 8.decembar 2021. godine.

Druga strana se nije izjašnjavala na ovaj deo postupka, jer mu nije prisustvovala, a pravni zastupnik Vidovića, advokat Vladimir Radovanović, kaže da su bezbednosni razlozi bili jedini razlog napuštanja rasprave.

“Nisu bili obezbeđeni adekvatni uslovi za održavanje usmene rasprave, što se tiće fizičke distance između prisutnih, ona apsolutno nije bila obezbeđena jer smo sedeli na razmaku od pola metra. Smatramo da ni tvrdnja, da kvadratura prostorije zadovoljava uslove, nije tačna ali ćemo naknadno tražiti i zvaničnu potvrdu tog podatka”, kazao je Radovanović.

Okrivljeni Glišo Vidović, protiv koga se, po jednoj prijavi, paralelno vode dva postupka, jedan u tužilaštvu a drugi u policijskoj upravi. Postupanje policijskog starešine na ulazu u zgradu policijske uprave naziva neprofesionalnim i skandaloznim.

“Ja sam, kao lice protiv koga se vodi disciplinski postupak, na vreme, zvanično po procedurama tražio da se obezbedi adekvatna prostorija u skladu sa propisanim merama, upravo zbog interesovanje javnosti za prisustvo raspravi, to se nije desilo. Ovo je samo jedan od učestalih i kontinuiranih napada na moju ličnost i ugrožavanje moje egzistencije. Verujem da sam na putu istine i pravde, i verujem da će pravda pobediti. Pojačane policijske snage, patrola na ulasku u krug policijske uprave, u krugu policajac sa automatskom puškom, na samom ulazu u zgradu starešina sa dva policajca koji sprečavaju građane da uđu u zgradu i prisustvuju raspravi a zatim dva policajca u hodniku ispred kancelarije disciplinskog starešine, su okolnosti koje nikada do sada nisu pratile ni jedan disciplinski postupak” kazao je za Nova.rs predsednik Sindikata policije “Sloga” Glišo Vidović.

Delu disciplinskog postupka prisustvovao je i potpredsednikn Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Vladimir Radosavljević. Ceo postupak vidi kao farsu.

“Od početka smatram da je ovaj proces neodrživ i jedna isfingirana prisila izvršena nad Glišom Vidovićem u cilju zastrašivanja i onemogućavanja njegovih sindikalnih aktivnosti. Sve je počelo na osnovu dojave jedne Užičanke, bez utvrđivanja bilo kakvih dokaza. Ceo proces je farsa i direktno ugražavanje sindikalnih sloboda i građanskih prava”, rekao je za naš portal Radosavljević.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar