Ni današnji dan nije mogao da prođe bez dojava o postavljenim bombama, a ovog puta su se na meti našli beogradski Zoološki vrt i železnička stanica Novi Beogad. I ovog puta se ispostavilo da su dojave bile lažne.

Iz MUP Srbije je za portal Nova.rs potvrđeno da su obe lokacije pregledane i da nikakve eksplozivne naprave nisu pronađene. Poslednjih meseci bilo je desetine takvih prijava, uglavnom su na meti tržni centri, a sve je počelo da lažnim uzbunama na letovima Er Srbije za Moskvu i Sankt Petersburg.

Pročitajte još:

Usledila je poplava dojava, u jednom danu su se na meti našli tržni centri u Beogradu i Nišu. Očigledno je da oni koji to rade žele da izazovu strah i paniku i poremete normalan, svakodnevni život. Ipak, iako mnogi misle da su u pitanju neslane šale, posledice postoje, čak i kada je u pitanju lažna dojava, jer reakcija policije mora biti prava, bez obzira na okolnosti. Objekat se evakuiše, na teren se šalju policajci, od Kontradivezrione ekipe (KD) do običnih pripadnika MUP-a koji treba da pomognu evakuaciju građana i obezbede nesmetan rad specijalaca.

Svaki taj dolazak policije košta, ne samo što se policajci umaraju, nego se troše i sredstva, a što je najvažnije ti polacajci su sprečeni da rade neke druge, ozbiljnije stvari dok su angažovani zbog, za sada, lažnih dojava o podmetnutim bombama.

Tržni centar Rajićeva Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Onaj ko trpi direktnu štetu su vlasnici radnji i zaposleni po tržnim centrima, a taj gubitak je praktišno nemoguće izračunati. Iz poicije je saopšteno da su dojave, koje uglavnom dolaze mejlom, stigle preko jednog servera u Švajcarskoj, a da ih je, navodno, poslao neko iz Ukrajine.

Do sada niko nije uhapšen zbog ovih najnovijih dojava. Ovo se tretira kao izazivanje panike i predviđena je zatvorska kazna od 3 meseca do 3 godine zatvora. Većina građana deli mišljenje da bi bilo dobro da neko bude uhapšen i osuđen za primer, kako bi se stalo na put anonimnim dojavama.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare