Miša Ognjanović Foto:Medija centar Beograd

Na današnji dan pre tri godine, ispred zgrade u kojoj je živeo na Novom Beogradu, ubijen je istaknuti beogradski advokat Dragoslav Miša Ognjanović. Ko je, po čijem nalogu i zbog čega ubio poznatog advokata, do danas nije utvrđeno. Predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac kaže za naš portal da Radna grupa, koju je AKS formirala nakon ubistva, nema novih informacija, ali da policija verovatno zna ko su izvršioci i nalogodavci, međutim, za to su neophodni dokazi.

Ugledni advokat ubijen je u trenutku kada se sa sinom Petrom vraćao kući, ispred zgrade u Ulici Antifašističke borbe na Novom Beogradu. Izvršioci su ga najverovatnije čekali u zasedi u prolazu zgrade, nakon čega su pucali u advokata, a jedan metak pogodio je i Ognjanovićevog sina u ruku. Mediji su preneli da je u njega ispaljeno sedam metaka i da je verovatno pre zločina praćen, ali i da je pucano iz pištolja sa prigušivačem.

Tri godine kasnije, pitanja koja čekaju odgovore su ista. Ognjanović je tokom rada u advokaturi branio optužene za najteža krivična dela, među kojima je i porodica Luke Bojovića, nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, ali i mnogobrojne navijače.

Ubistvo istaknutog advokata potreslo je srpsku javnost, ali i unelo nemire među advokatima. Nakon zločina, formirana je Stalna radna grupa za unapređenje krivično-pravne zaštite advokata, a advokatura od početka nije bila zadovoljna istragom zločina. Kako u razgovoru za naš portal kaže predsednik AKS Viktor Gostiljac kaže da nema ništa novo vezano za taj slučaj

„Sve što sam govorio, stoji i dalje, a to je da policija verovatno zna ko je nalogodavac, naručilac i izvršilac ubistva Ognjanovića. Međutim, tu je u pitanju stvar dokazivanja. Nikakvih novih informacija komora nema“, kaže Gostiljac.

Viktor Gostiljac Foto: N1
Viktor Gostiljac Foto: N1

Sredinom marta ove godine, o ubistvu Ognjanovića progovorio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da je „u poslednje tri godine bilo najmanje tri slučaja ubistva, dvojice iz kriminogene sredine i jednog, koje je bilo advokat takvim licima, a sve tri osobe bile su na merama“.

Javnost je nepodeljeno odmah pomislila da je reč o ubistvu Ognjanovića. On je dodao i da nije normalno da pratite nekog čoveka, a da se pravite da ne vidite da treće vozilo prati to lice.

O tome ko su ubice Ognjanovića, mediji povremeno spekulišu, ali i sa motivnom zbog kojeg je likvidiran. Strahinja Stojanović, Darko Elez, a od nedavno i Dario Đorđević zvani Dekster, neka su od imena, koja su navodno povukli okidač, a kao motiv se pominjala veza sa Lukom Bojovićem, sukob između crnogorskih klanova, nezadovoljni klijenti.

Ipak, ko je, po čijem nalogu i iz kog motiva ubio Ognjanovića, nikada zvanično nije saopšteno, niti je bilo ko zbog zločina uhapšen.

„Moj muž je bio na merama“

Manekenka Sanja Papić, supruga advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, oglasila se na društvenim mrežama, nakon izjave predsednika Srbije iz marta ove godine i napisala da je njen muž bio na merama u vreme ubistva.

Foto: Instagram/misssanjapapic

„Dakle, ko je potpisnik mera i ko je nalogodavac da moj pokojni suprug advokat Miša Ognjanović bude na merama“, napisala je Sanja, a potom u drugoj objavi dodala:

„U poslednjih nekoliko godina dogodila su se dva ubistva advokata, Vladimira Zreleca i Dragoslava Miše Ognjanovića, i predsednik nam je otkrio da su pripadnici MUP ili BIA gledali likvidaciju jednog od njih dvojice i apsolutno ništa nisu preduzeli.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare