Slobodan Georgiev Foto: N1

Direktor Newsmax Adria Slobodan Gerogiev izjavio je da deluje dobro što je juče podignuta optužnica protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka ali da je za njega problematično što se na njoj našao veliki broj optuženih - više od 30. On kaže da iskustvo iz ranijih suđenja pokazuje da ih je teško organizovati sa tolikim brojem optuženih iz tehničkih razloga. "Kada imate tako veliku grupu, prati ih na desetine branilaca i onda je vrlo lako to prolongirati, odlagati, pomerati...", kaže Georgiev. On je ocenio i da Aleksandar Vučić i Nebojša Stefanović nesumnjivo snose političku odgovorost za to što su dozvolili da se slučaj Belivuk uopšte desi. Naglašava i da je Vučić sigurno bio na izvoru informacija o ovom klanu i da bi bio dobar svedok koji bi mogao da svedoči o raznim stvarima i dogovorima koji su pravljeni o delovanju te grupe od početka.

„Deluje dobro…Juče su podigli optužnicu, ona još nije pravosnažna, ali tužilac je uradio šta je mogao. Videćemo kako će sud da je ceni i da li će se ići na glavni pretres ili će biti izmena i dopuna. Ono što je meni u toj priči pomalo problematično je broj optuženih koji se našao na optužnici – 31 osoba, a iskustvo pokazuje da je teško organizovati takva suđenja, sa tolikim brojem optuženih iz tehničkih razloga“, kaže Georgiev za N1.

Na pitanje koliko je održiva optužnica s obzirom na to da su u medijima objavljivane i fotografije i iskazi osumnjičenih, on kaže da je to sada na Tužilaštvu i da ako ono ima dokaze kojima može da podupre optužnicu – imaćemo slučaj. On je istakao da pretpostavlja da je ono što je vlast iznela u medije iz dokaznog materijala – to radila u dogovoru s Tužilaštvom, kao i da se nada da su pripremili dovoljan broj pravih i kredibilnih dokaza da ovu grupu osude na dugogodišnje kazne zatvora.

On dodaje da je na sudu da presudi – da li doživotna kazna. „Veliki je slučaj sa puno optuženih i to je komplikovana stvar za suđenje. Biće vrlo teško raditi u takvim okolnostima“, rekao je Georgiev i podsetio na iskustva sa ranijih suđenja sa puno optuženih, kao na primer sitauciju koja je nastala sa indeks mafijom na fakultetu u Kragujevcu.

„Ali hajde da vidimo da li će tužilaštvo biti ekspeditivnije, a sud sposobniji da sprovede postupak“, rekao je Georgiev.

„Svi se prave ludi – od Vučića, pa naniže“
Na pitanje da li neko fali na spisku optuženih, on kaže da je tužilaštvo fokusirano samo na jedan period – dela grupe od juna 2020. do oktobra, decembra 2020. godine što je kratak period. „Nemamo ništa o tome odakle grupa, kako je nastala ko je napravio…“, rekao je Georgiev i naglasio da osim Gorana Papića i policajca Stojića, nije video da je „neko važan priključen toj grupi“.

Pitanje je, ističe, kako je ta grupa mogla da postane tako moćna i snažna. „Ispada da su to uličari koji su sami radili bez potpore“, kaže i dodaje: „Videćemo da li će uslediti neka nova hapšenja“.

On je rekao i da se što se političke odgovornosti za delovanje grupe tiče „svi prave ludi – od Vučića, pa naniže“.

Georgiev kaže da je grupa delovala za vreme ministra policije Nebojše Stefanovića, koji se godinama hvalio izveštajima MUP-a o uspehu u borbi protiv kriminala. „A njega je neko doveo, doveo ga je Vučić, to je ta vrsta odgovornosti, razumem da oni besne i to je politički kažu…Naravno da je politički, niko nije rekao da si počinio krivično delo ali naravno da imaš političku odgovornost ako si dozvolio da se sve to desi“.

On kaže i da je, ako je uz asistenciju vrha MUP-a, to sve rađeno siguran da je i Vučić znao za to.

Podsetio je na činjencu da je čim je Vučić došao na vlast, kada je Tomislav Nikolić izabran za predsednika, urađena izmena Zakona o birou za nacionalnu bezbednost čime je omogućemo da Vučić dođe na čelo biroa, te je on zbog toga na izvoru informacija i da bi bio dobar svedok da „svedoči o raznim stvarima i dogovorima koji su pravljeni o delovanju te grupe od početka“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare