Foto:Vesna Lalić

Nakon višemesečnih smena u policiji posle dolaska ministra Aleksandra Vulina na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), prema saznanjima lista Nova, rokade bi trebalo da uslede i u Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA).

Prema nazvaničnim saznanjima, upitno je koliko će se još sadašnji direktor BIA Bratislav Gašić, inače bliski saradnik predsednika Aleksandra Vučića, nalaziti na pomenutoj funkciji, s obzirom na to da je i njegova stolica na “klimavim nogama”.

Pročitajte još:

“Postoje određene naznake da će doći do smena, odnosno da je pojedinim šefovima ugroženo mesto u BIA. Opšte je poznato da u BIA deluje nekoliko različitih struja, a koju će od njih zahvatiti smene – još uvek nije poznato”, kaže dobro obavešteni izvor.

Kako dodaje, upitno je i koliko će se Gašić nalaziti na čelu te bezbednosne institucije.

“U slučaju da dođe do smene Gašića, nekoliko osoba se pominju kao pretendenti na pomenutu funkciju. Između ostalog, pominje se i izvesni Bruno Đuran. Đuran je navodno blizak porodici Vučić, a iza sebe ima podužu karijeru. Radio je svojevremeno u Ministarstvu odbrane, a prema nezvaničnim saznanjima, već neko vreme se nalazi u BIA u sektoru logistike”, dodaje izvor.

Ipak, zasad nije poznato kada bi trebalo da dođe do promena, kao i da li će se one dogoditi pre izbora koji su raspisani za april naredne godine, ili će uslediti ubrzo nakon istih.

Ono što je izvesno, kada se radi o Gašiću, jeste da u njegovom slučaju nije reč o klasičnoj smeni, već će verovatno biti postavljen na bolju funkciju.

Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Inače, ime Đurana, potencijalnog kandidata, pre nekoliko godina se našlo u žiži pažnje javnosti, nakon što ga je pomenuo Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke. On je 2019., gostujući na televiziji N1, izjavio da je otac predsednika Srbije, Anđelko Vučić, postavio Đurana na mesto šefa kabineta bivšeg ministra finansija Dušana Vujovića.

Potom je istakao da je Đuran bio i šef kabineta gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića, da bi kasnije bio postavljen u BIA.

Prema nezvaničnim informacijama, Đuran je poreklom iz Brčkog, a od 1989. do 1998. radio je u Ministarstvu odbrane na poslovima bezbednosti, nakon čega je promenio nekoliko poslova.

“Jovanjica” uzdrmala službu

I dok su još uvek “u vazduhu” rokade u BIA, postavlja se pitanja da li su njih prouzrokovala dešavanja u vezi sa “Jovanjicom”, najvećom plantažom marihuane u ovom delu Evrope.

Nakon hapšenja pripadnika Bezbednosno-informativne agencije, koji su osumnjičeni da su čuvali imanje Predraga Koluvije, postavilo se pitanje korumpiranosti bezbednosnih službi u Srbiji, ali i koliko poverenja građani mogu da imaju u iste.

Jovanjica Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ujedno, postavilo se i pitanje i ko su ljudi iz vrha BIA koji nisu ispitani zbog “Jovanjice”, a njihove uloga je upitna.

Naš list pisao je ranije o bivšem načelniku beogradskog centra Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Mirku Škeru, koji je dovođen u vezu s “Jovanjicom”.

Pročitajte još:

O njemu se poslednji put govorilo maja ove godine, kada je političar i potpredsednik Narodne stranke, Miroslav Aleksić, istakao da je Škero prisustvovao kolegijumu na kome je bio predsednik Aleksandar Vučić, ministar policije Aleksandar Vulin i šefovi u MUP i BIA, a kada je objavljen rat mafiji u Srbiji.

Aleksić je istakao i da je Škero navodno ključna osoba za “Jovanjicu 3”, odnosno spona između političara i proizvodnje opojne droge na toj plantaži.

Kako je isticao, Škero je sklonjen s tog mesta ubrzo po otkrivanju “Jovanjice”, ali je izvesno da je i dalje u toj službi.

Iz smena na vrh BIA

Bratislav Gašić se na čelu BIA nalazi od 2017., kada je na toj funkciji zamenio Aleksandra Đorđevića, koji je tu dužnost obavljao od oktobra 2013. godine.

Inače, Gašić je godinu dana ranije smenjen sa funkcije ministra odbrane, nakon izjave upućene novinarki u Trsteniku. Novinarka je čučnula kako bi se sklonila iz kadra snimatelja, nakon čega je Gašić izjavio: „Volim ove novinarke koje ovako lako kleknu.“

Direktora bira Vlada

Na osnovu Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji, direktora pomenute službe bira, postavlja I razrešava Vlada Srbije.

BONUS video: Uhapšen zbog svadbe Gašićevog sina

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare