Zoran Vuletić Foto: Medija Centar Beograd
Zoran Vuletić Foto: Medija Centar Beograd

Predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić upitao je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da li odluka prištinskih vlasti da mu zabrane ulaz na Kosovo ima veze sa pronalaženjem masovne grobnice kod Raške, gde su prona+eni posmrtni ostaci ljudi za koje se sumnja da su kosovski Albanci. ;"Pitam i očekujem odgovor od predsednika Vućiča: Da li je zabrana posete Kosovu izrečena njemu i njegovim saradnicima, u bilo kakvoj vezi sa pronalaskom grobnice kod Raške", naveo je Vuletić u saopštenju.

Ocenio je da pronalazak posmrtnih ostataka, za koje se sumnja da su albanske žrtve sa Kosova, na lokaciji u blizini Raške, „dokazuje da je istina o sukobima devedesetih sistematično skrivana, i da nije bilo volje za objektivno suočavanje sa njom“.

„Jasno je da su te grobnice nastale delovanjem vojnih, paravojnih i policijskih snaga Srbije. Ne može biti sumnje da među aktivnim ili penzionisanim pripadnicima bezbednosnih snaga ima onih koji znaju šta se događalo krajem devedesetih, pa i gde su sakrivena tela albanskih žrtava sa Kosova, ali su zaštićeni od vlasti koja nije spremna da činjenice učini javnim“, naveo je Vuletić.

Dodao je da masovna grobnica kod Raške „nije jedina na teritoriji Srbije“ i ocenio da pokazuje „kontinuiranu neodgovornost države i nesumnjivo saučesništvo u zločinu“.

„Setimo se samo Batajnice, Perućca, Petrovog sela, Rudnice, potopljene hladnjače u Tekiji. Uvereni smo da pomaka u srpsko-albanskim odnosima ne može da bude bez otkrivanja pune istine o svim žrtvama i zločinima, bez ikakve pristrasnosti. Nikakvi briselski, vašingtonski ili slični sporazumi, ne mogu da zamene istinu, koja će obezbediti pijetet žrtvama i bolnu utehu njihovim porodicama“, naveo je predsednik GDF.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare