Foto:Uprava Carina

Carinici su 5. juna 2021. godine na izlazu prelaza Preševo, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja gotovo 150.000 evra, koje je preko granice, bez prijavljivanja, pokušao da prenese jedan makedonski državljanin.

Prekršaj je otkriven kada je na red za kontrolu na izlazu iz zemlje pristigao automobil „mercedes benc“ nemačkih registarskih oznaka, kojim je iz Nemačke ka svojoj zemlji sam putovao 72-godišnji državljanin Severne Makedonije. Na pitanje da li ima nešto za prijavljivanje carinskoj kontroli, putnik je rekao da nema ništa sem ličnog prtljaga i dozvoljenog iznosa novca, saopšteno je iz Uprave carina.

Međutim, kada je automobil izdvojen za detaljan pregled, carinici su najpre u dzepovima jakne, nonšalantno bačene na zadnje sedište, pronašli plastične kesice sa svežnjevima neprijavljenih novčanica u apoenima od 500 evra. Potom je neprijavljeni novac otkriven i u ručnim torbicama, sakrivenim ispod vozačkog sedišta. Nakon prebrojavanja, utvrđeno je da se radi o sumi od 158.000 evra.

Foto:Uprava Carina

Putniku je odmah vraćeno 10.000 evra, koliko se prema važećim propisima, kako naše zemlje, tako i EU, u gotovini može preneti preko granice, dok je o preostaloj sumi odlučivao nadležni sud u hitnom postupku. Sudskom odlukom putnik je novčano kažnjen, a 148.000 neprijavljenih evra je trajno oduzeto, u korist državnog budzeta.

„Naglašavamo da je preko granice dozvoljeno preneti do 10.000 evra, a da se sume iznad ovog iznosa moraju prijaviti carinskim organima, uz validne dokaze o poreklu novca“, navode iz Uprave.

Foto:Uprava Carina

Najčešći razlog zbog čega putnici to ne čine je sporno poreklo velikih novčanih suma koje nose u gotovini i kriju, čime krše propise i rizikuju da im novac bude oduzet.

Podsetimo da je 3. juna 2021. godine u EU počela primena novih pravila za unos i iznos gotovine koja podrazumevaju čvršću kontrolu prenosa novca preko limita od 10.000 evra u cilju efikasnije borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare