Foto: Facebook/Slavko Curuvija fondacija

Javnost u Srbiji već 22 godine čeka odgovor na pitanje ko je, po čijem nalogu i zbog čega ubio novinara i vlasnika listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" Slavka Ćuruviju, koji je likvidiran 11. aprila 1999. godine ispred zgrade u kojoj je stanovao u Svetogorskoj ulici u Beogradu.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila ispred zgrade u kojoj je živeo, a tužilaštvu je trebalo više od 15 godina kako bi podiglo optužnicu protv četvorice bivših pripadnika Državne bezbednosti. Za krivično delo teško ubistvo, optuženi su tadašnji šef DB-a Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak.

Optužnica je podignuta krajem 2014. godine, a suđenje pripadnicima DB počelo je 1. juna 2015. godine.

Nakon gotovo četiri godine suđenja, 5. aprila 2019. godine, prvostepenom presudom optuženi su osuđeni na ukupno 100 godina zatvora.

Međutim, Apelacioni sud ukinuo je prvostepenu presudu 7. septembra 2020. godine, i naložio ponavljanje suđenja pred prvostepenim sudom.

Foto: EPA-EFE/SAŠA STANKOVIĆ

Ponovno suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu počelo je 5. oktobra prošle godine. Održano je 19 ročišta, a 20 ročišta je neodržanih. Ponovno suđenje trajalo je ukupno 47 sati, odnosno 386 dana ponovljenog procesa. Izricanje presude zakazano je za 2. decembar ove godine.

Fondacija „Slavko Ćuruvija“ objavila je na svom Fejsbuk profilu da žele da veruju da smo korak bliže ka okončanju sudskog procesa.

„Želimo da verujemo da smo korak bliže ka okončanju sudskog procesa koji traje već šest godina. Pogledajte vremenski okvir beskonačnog čekanja na pravdu u slučaju Ćuruvija“, napisala je fondacija na Fejsbuku.

Da li će pravda biti zadovoljena, ostaje da se vidi 2. decembra.

BONUS VIDEO: Završne reči u ponovljenom postupku za ubistvo Slavka Ćuruvije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare