Fondacija "Slavko Ćuruvija" danas je, na 23. godišnjicu ubistva urednika i vlasnika listova Evropljanin i Dnevni telegraf Slavka Ćuruvije, pozvala Apelacioni sud da potvrdi presudu za ubistvo Ćuruvije.

U saopštenju Fondacija je ukazala da ovu godišnjicu obeležavamo bez pravnosnažne sudske presude, punih osam godina od kada je podignuta optužnica protiv četvorice bivših pripadnika Resora državne bezbednosti.

U decembru prošle godine, u ponovljenom prvostepenom postupku, po drugi put su osuđeni Radomir Marković i Milan Radonjić na po 30 godina zatvora, kao i Ratko Romić na 20 godina. Miroslav Kurak, koji je i dalje u bekstvu, takođe je osuđen na 20 godina zatvora.

Kako se navodi, očekuje se da uskoro počne novi postupak pred Apelacionim sudom.

Foto: EV/REUTERS/Guliver

Fondacija je pozvala taj sud da potvrdi presudu iz decembra 2021. godine, i tako konačno omogući suočavanje sa pravdom u slučaju Slavka Ćuruvije, uz ocenu da bi država morala u što kraćem roku da učini sve da Miroslav Kurak bude pronađen i priveden pravdi.

Pročitajte još:

„Svako dalje odugovlačenje u ovom procesu ima poražavajuće posledice na slobodu izražavanja, i predstavlja jasnu poruku svim novinarima koji se i danas suočavaju sa napadima i pritiscima da ne mogu da očekuju adekvatnu zaštitu pravosudnog sistema“, navela je Fondacija.

Sve dok počinioci ovog zločina ne počnu da izdržavaju zatvorske kazne, podriveni su i sami temelji vladavine prava u Srbiji, ocenila je Fondacija i istakla da je brzo i pravedno okončanje slučaja Ćuruvija od presudne važnosti ne samo za porodicu Slavka Ćuruvije i medijsku zajednicu u zemlji, već i za čitavo društvo i sve građane Srbije.

BONUS video: Četvorica bivših pripadnika DB-a opet proglašena krivim za ubistvo Ćuruvije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar