Milan Jovanović Foto: Tanja Milovanović/Nova.rs

Fondacija "Slavko Ćuruvija" saopštila je večeras da su šokirani odlukom Apelacionog suda da ukine presudu optuženima za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića i da naloži novo suđenje.

U saopštenju se navodi da se tri godine posle požara u kome su Milan i njegova supruga Jela Deljanin izgubili sve što su imali i skoro dve godine nakon prvostepenog postupka, odlukom Apelacionog suda ovaj slučaj vraća na početak.

Ovo uznemirava tim pre što su Milan i Jela, već narušenog zdravlja, tokom prvostepenog postupka pretrpeli brojne pokušaje opstrukcije i sekundarnu viktimizaciju, dodaje se u saopštenju.

To suđenje, u kome su advokati odbrane u mnogo navrata zamenili uloge žrtava i optuženih, dodatno je traumatizovalo oštećene, o čemu je Milan u više navrata i javno govorio.

Odluka Apelacionog suda znači da Milan i Jela treba ponovo da prođu kroz istu agoniju kroz kakvu su prolazili tokom prethodne dve godine, a znači i odlaganje mogućnosti da Milan Jovanović pokrene imovinsko pravni spor, u kome bi mu bila nadoknađena šteta koju je pretrpeo, saopštila je Fondacija.

Odluka Apelacionog suda je još jedna u nizu kojom se odlaže pravda za novinare, ovog puta za jedan od najtežih zločina protiv novinara u poslednjoj deceniji.

Nameće se paralela sa beskonačnim suđenjem za ubistvo Slavka Ćuruvije, u kojem je ponovljeni sudski proces značio ništa drugo do još jednu izgubljenu godinu u pokušajima da se i taj slučaj konačno okonča pravnosnažnom sudskom presudom.

Ova odluka predstavlja poražavajuću i obeshrabrujuću poruku za sve novinare koji svoj posao obavljaju u interesu javnosti i dodatno ruši ionako poljuljano poverenje u pravosudni sistem Srbije, zaključuje se u saopštenju Fondacije.

****

BONUS VIDEO: Dejan Pavlović: Kuća mi je zapaljena posle opomene da pazim šta pričam

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar