Milan Jovanović, Foto: E-Stock_milos_rafailovic

Danas je u Palati pravde osuđen Igor Novaković, poslednji okrivljeni u slučaju paljenja kuće novinara Žig Info i to na četiri godine zatvora. U ovom slučaju je ranije osuđeno još troje ljudi, među njima i bivši predsednik opštine Grocka, Dragoljub Simonović. Ova odluka nije konačna i na nju Igor Novaković može da se žali.

Gotovo tri godine od kako je Milanu Jovanoviću, novinaru gročanskog portala Žig info u garažu kuće usred noći bačen „Molotovljev koktel” koji je izazvao požar prvo u garaži, a potom i u Jovanovićevoj kući, prvostepeno je osuđen i poslednji okrivljeni Igor Novaković, piše Raskrikavanje.

Nakon četiri održana suđenja u odvojenom postupku koji se vodio protiv Igora Novakovića, on je osuđen na zatvorsku kaznu zbog saučesništva u narušavanju opšte sigurnosti.

Nakon što su na današnjem suđenju iznete završne reči zamenika tužioca Ivana Duzlevskog koji je za Novakovića tražio pet godina zatvora, ali i advokata, sudija Vukadin Brajušković je nakon pauze od pola sata doneo i presudu.

Prilikom izricanja presude, sudija je rekao da je Novaković svesno podstrekao Aleksandra Marinkovića da zapali garažu Jovanoviću jer ga je pitao da li je zainteresovan da mu otpiše dug, pošto ima neki posao za njega. Kako je za Marinkovića to bila primaljiva ponuda, Novaković mu je rekao da treba da zapali Mercedes sive boje, uz opis lokacije gde se automobil nalazi.

Postupak protiv Igora Novakovića je izdvojen u januaru ove godine zbog nepojavljivanja njegovog advokata na sudu i to neposredno pred izricanje presude preostaloj trojici okrivljenih.

Tada su bivši gradonačelnik opštine Grocka, Dragoljub Simonović, policajac Vladimir Mihajilović i Aleksandar Marinković osuđeni na ukupno 12 i po godina zatvora. Žalba na ovu presudu još uvek je pred Apelacionim sudom.

Kako je tada obrazložio sudija, Simonović i bivši policajac Vladimir Mihailović su delovali kao saučesnici, pa je Simonović dobio četiri godine i tri meseca, a Mihailović četiri godine. Aleksandar Marinković koji je lično zapalio Jovanovićevu garažu je i dalje u bekstvu i sudilo mu se u odsustvu. On je takođe dobio četiri godine i tri meseca. Ovo kazne bile su manje nego što je tužilaštvo tražilo.

Novinaru Milanu Jovanoviću i njegovoj supruzi Jeli Deljanin je u garažu kuće u kojoj žive ubačen “Molotovljev koktel”, u noći 12. decembra 2018. Njih dvoje su tada spavali i požar se proširio na ostatak kuće.

Tadašnji gradonačelnik opštine Grocka, Dragoljub Simonović uhapšen je u januaru naredne godine, zbog sumnje da je naručio paljenje kuće jer je Jovanović pisao kritičke tekstove o njemu.

Kako je sud utvrdio, Simonović nije sam izvršio ovo delo, već je u oktobru 2018. godine od policajca Vladimira Mihailovića zatražio da nađe nekoga ko bi to uradio i za to obećao 1.500 evra. Mihailović je kontaktirao Igora Novakovića iz Vrčina i rekao mu šta treba da se uradi, a on se dalje obratio lokalnom dileru Aleksandru Marinkoviću, koji mu je dugovao novac.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar