Foto:Nemanja Jovanović

Novinarka Ljiljana Smajlović, članica Komisije Vlade Srbije za razmatranje činjenica u istragama o ubistvima novinara u Srbiji, povodom odluke Apelacionog suda da se ukine prvostepena presuda za ubistvo Slavka Ćuruvije a obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u taj slučaj, izjavila je za Nova.rs da je ogorčena takvom odlukom suda.

„Ogorčena sam zbog odluke da se ponovo sudi za ubistvo Slavka Ćuruvije. Prošlo je više od dvadeset godina otkako je Slavko ubijen. Ne razumem zašto Apelacioni sud nije stavio tačku na ovaj slučaj. Po zakonu, mogao je da preinači presudu, ako neka činjenica u njoj nije dobro precizirana, ili da otvori pretres i otkloni nejasnoće. Mi smo na pravdu čekali dvadeset godina i jedino je pravedno bilo da se slučaj okonča ove godine. Novo suđenje je izigravanje pravde“, rekla je Smajlovićeva za Nova.rs.

Podsetimo Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu u slučaju ubistva vlasnika i novinara „Dnevnog telegrafa“ Slavka Ćuruvije, sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u taj slučaj. Prema ukinutoj presudi Ćuruviju je ubilo NN lice, a da su DB-ovci za to pripremili “teren”.

Za učešće u ubistvu Ćuruvije, koje se dogodilo, 11. aprila 1999. godine, na ukupno 100 godina zatvora bili su osuđeni tadašnji šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB Milan Radonjić, kao i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak i operativac DB-a Ratko Romić. Apelacioni sud je istovremeno naložio da se optuženima ponovi suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare